Суспільство

«Збираєте гроші собі на цукерки»: у Чернігові ображали дітей, які хотіли допомогти ЗСУ

На Чернігівщині новини про те, що діти збирають гроші на ЗСУ, вже є буденністю. Адже цю ініціативу підхоплюють дітлахи в містах і селах. Бо війна у нас дійсно народна і нашу Перемогу прагнуть щосили наближати всі українці.

Між тим, не всі дитячу ініціативу вітають. І буває, що діти через свої добрі наміри змушені переживати негативні емоції. Нині якраз про це.

А було все так. Чернігівські школярі віком від 9 до 14 років вирішили долучитися до допомоги українській армії. Зробили коробочку з написом «На ЗСУ» і взялися збирати гроші під магазином АТБ на вулиці Любецькій й іноді під магазином на вулиці В’ячеслава Чорновола. Потім школярі почали ще й браслетки з бісеру продавати, каблучки й патріотичні стрічечки плели. Однак час від часу виникали неприємні моменти.

«Їх часто під магазином ображали, що вони збирають гроші собі на цукерки. І дітям дуже неприємно було чути, вони приходили додому і скаржилися на це постійно.

А було, що деякі люди пригощали дітей водичкою, бо спека. То вони навіть не хотіли брати її, бо інші люди можуть подумати, що цю водичку вони купили за кошти, які зібрали. А якийсь чоловік почастував їх морозивом, то вони відходили від магазину, як його куштували,  щоб ніхто не подумав, що на це морозиво вони витратили гроші зі скриньки.

То це дітей дуже ображало», – розповів Дмитро Літош, батько двох дітей, які збирали гроші.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Під Черніговом дівчинка з мамою втратили житло й живуть у вагончику

Безумовно, хороших людей значно більше. Тож майже за 10 днів діти назбирали трішки більше як 10 тисяч гривень. Водночас школярі довідалися інформацію, що волонтер Денис Данилов збирає кошти на безпілотники, то вирішили зібрану суму передати йому. До речі, про цю ініціативу ми вже розповідали.

«Гроші діти вже передали Денису Данилову в цей понеділок. Він якраз їхав із Києва, де автівки для військових купували, і заїхав по кошти», – повідомив Дмитро Літош.

Чи продовжать надалі діти збирати гроші на армію, наразі не відомо, бо почалася школа. То займатися цим особливо ніколи.

«Одні діти навчаються в першу зміну, інші – в другу. А ще ж є різні секції – хто спортом, хто танцями займається, відвідують інші гуртки. То на даний час збирати кошти їм і ніколи. Тим паче, під магазинами їм останнім часом заборонили стояти. Охорона аргументувала тим, що в них якісь перевірки, тому не можна», – повідомив Дмитро Літош.

За його словами, для школярів дуже важливо, аби публікація про них вийшла, і зовсім не для слави. Їм треба, аби люди побачили, що вони передали кошти на ЗСУ, а не витратили їх на себе.

Ірина Осташко

Фото – Денис Данилов

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button