Краса та здоров'яСуспільство

Жити чи померти? Весна завдає удару серцю

На календарі – квітень, тож принаймні найближчі 4-5 місяців ми можемо забути про теплий одяг, термобілизну і зимове взуття. А от про своє здоров’я забувати не слід, адже весна – така пора року, коли організм людини, готуючись до подовження світлового дня і до переходу на новий режим, не завжди адекватно реагує на виклики цього найлагіднішого сезону. А таких викликів доволі багато: це і традиційний весняний авітаміноз, застудні й алергічні захворювання, зниження загального тонусу організму і, врешті-решт, загострення хронічних недугів.

На міжсезонний перехід особливо гостро реагує серцево-судинна система, зокрема тих людей, які мають кардіологічні проблеми, які живуть із гіпертонією чи перенесли інфаркт або інсульт, які страждають на стенокардію тощо.

Весна особлива пора року для наших пацієнтів і людей, які перебувають на амбулаторному лікуванні, — стверджує лікар-кардіолог, завідувач відділення ангіографії Чернігівського обласного кардіологічного диспансеру Ігор Філіппов. – Наші лікарі постійно стикаються зі станами, коли в людини через зміну погодних умов загострюються хвороби серця і судин. А загалом такі люди погано переносять як низькі, так і високі температури повітря та їх перепади. Для них найсприятливішою є, так би мовити, температура проміжна, коли протягом доби перепади не перевищують 2-3 градусів. Відтак, тоді організму легше пристосуватися.

За спостереженнями медиків, саме наприкінці березня – на початку квітня кількість звернень по медичну допомогу стосовно загострення серцево-судинних хвороб порівняно з січнем-лютим збільшується майже втричі. На жаль, також збільшується і кількість викликів «швидкої», співробітники якої фіксують рекордні випадки інфарктів, гострих порушень мозкового кровообігу, інших невідкладних станів. Чи можна цьому завадити?

Звісно, можна, запевняє Ігор Філіппов. — Кардіологічним хворим до такої пори року слід готуватися заздалегідь. У жодному разі не варто припиняти прийом медикаментів, які вам призначив лікар. Не можна без консультації медичного працівника вдаватися до прийому медикаментів, про які ви почули з рекламного оголошення чи від знайомих. Не треба нехтувати візитом до лікаря – на початку весни зверніться до нього і дослухайтеся до порад фахівця. Звісно, якщо ви відчули сезонне загострення своєї хвороби – збільшення кількості нападів стенокардії, підвищення артеріального тиску, запаморочення, – негайно звертайтеся по медичну допомогу. Вас проконсультують, а в разі необхідності призначать додаткові обстеження та скерують на стаціонарне лікування. Не варто забувати і про фізичні навантаження, недарма кажуть, що рух — це життя. Навіть якщо ви маєте проблеми з судинами та серцем, але стан здоров’я дозволяє – намагайтеся більше гуляти пішки. Пройдете 100 метрів без задишки – дуже добре, зможете більше – ще краще, а якщо вдасться здолати кілометр, повірте, це буде панацеєю від вашого захворювання.

Також Ігор Філіппов рекомендує виважено ставитися до прийому рідини; таким хворим краще якомога частіше пити невелику кількість води, бо саме рідина сприятиме необхідному балансу обміну речовин у судинах, нормалізуватиме артеріальний тиск і запобігатиме утворенню тромбів. А ось людям, які не скаржаться на роботу своєї серцево-судинної системи та нирок, можна вживати до 2,5 літра води на добу.

– Свіжі овочі, фрукти, особливо часник і цибуля – унікальна, так би мовити, комора вітамінів. Не забувайте про них і будьте здорові! — каже Ігор Філіппов.

Дослухайтеся до цих простих порад – і ваше серце віддячить вам за турботу про нього!

Ще статті по темі

Back to top button