Суспільство

Журналістка з Чернігова розповіла про Міжнародний форум у Косово

Жінок України в Косово відзначили за їхню звитягу і стійкість під час війни. Про це повідомила журналістка з Чернігова Ірина Синельник, яка взяла участь у міжнародному форумі «Жінки. Мир. Безпека» (Women. Peace. Security), що відбувся в столиці Косово – Приштині.

Президентка Косова Вйоса Османі вручила жінкам України символічну медаль «За заслуги» на знак визнання їхньої мужності, жертовності і внеску в захист цінностей свободи та демократії.

Вона підкреслила, що ця медаль – для всіх жінок-військових, медиків, журналістів, загалом усіх українок, які протистоять російській агресії. Нагорода також символізує солідарність жінок Косова із жінками України.

На думку Вйоси Османі, мир і безпека обов’язково будуть досягнуті після перемоги України.

Медаль від президентки Косова отримали народна депутатка Євгенія Кравчук, яка брала участь у форумі, та журналістка Людмила Мех, яка є учасницею програми професійного захисту журналістів «Резиденція в Косові». Євгенія Кравчук висловила сподівання, що по завершенню війни Україна визнає Косово, адже тут немає жодних паралелей із Кримом, про що говорили раніше. Насправді в Косово теж мала місце агресія сусідньої держави з елементами геноциду.

Десятки делегацій із 33 країн світу (всього – 500 учасників), в тому числі України, зібралися, аби обговорити реалізацію Резолюції ООН 1325 «Жінки. Мир. Безпека». Промовці, а серед них — президенти і представники урядів різних країн — говорили про необхідність подальших дій для боротьби за гендерну рівність, права жінок, протидії дискримінації, адже без цього неможливо досягнути стабільного миру в світі.

Окрему увагу було приділено війні в Україні. Під час форуму наголошувалося на необхідності розслідування воєнних злочинів, у тому числі сексуального насильства. Адже російська пропаганда і ймовірність створення фальшивих звітів можуть стати на заваді об’єктивному слідству та притягненню винних до відповідальності.

Під вас вручення медалі зал аплодував стоячи всім українцям, які сьогодні є уособленням боротьби за свободу та європейські цінності.

Ще статті по темі

Back to top button