Суспільство

Журналістка з Чернігова розповіла, як у Косові підтримують українців

24 лютого – у річницю повномасштабного вторгнення в Україну в різних європейських країнах відбулися акції на знак солідарності з українським народом та засудження російської агресії.

Не стала винятком Республіка Косово. Напередодні у центрі столиці були встановлені прапори України, на одній із будівель був розміщений банер з написом «Свободу Україні».

Міська асамблея Приштини зібралася на спеціальне засідання. Президентка Косова Вйоса Османі, прем’єр-міністр Альбін Курті та спікер парламенту Глаук Конюфца зустрілися з українськими журналістами, які перебувають у Косово в межах програми професійного захисту. У своїх виступах вони підкреслювали солідарність з Україною, необхідність захисту цінностей свободи, законності і прав людини. А також — те, що надзвичайно добре розуміють українців, адже пережили агресію сусідньої Сербії в 1998-1999 роках.

Ввечері 24 лютого українці провели в Приштині акцію задля вшанування загиблих під час війни в Україні. З плакатами «Зупинимо Росію разом», «Зупинимо російський фашизм», «Дякуємо за підтримку України» вони пройшли центральним бульваром Матері Терези і на площі Захіра Паязіті запалили свічки.

В акції взяли участь не тільки українські  журналісти, а й кілька українських родин, які приїхали до Косова як біженці. Присутні хвилиною мовчання вшанували загиблих.

«За офіційними даними, за рік війни в Україні загинули 8 тис. цивільних, відомо про смерть понад 490 дітей. Але насправді ці цифри в рази можуть бути більшими», — зазначила одна з учасниць заходу. 

На завершення акції прозвучав гімн України. До речі, до акції долучилася і косовська оперна співачка Арта Яшарі, яка заспівала гімн України разом із українцями.

Українські журналісти також висловили вдячність за підтримку України. Але підкреслили, що війна триває й надалі, для своєї перемоги Україна продовжує потребувати підтримки.

Ще статті по темі

Back to top button