Суспільство

Зима не настане несподівано: громади Чернігівщини продовжують підготовку до холодів

Народна мудрість вчить готувати сани влітку. До того ж, експерти обіцяють українцям, що через постійні атаки на енергетичну інфраструктуру проходження зимового періоду буде для нашої держави вкрай тяжким.

На Чернігівщині це дуже добре розуміють. Тож наполегливо готуються до зими, дехто навіть розпочав цю роботу, завершивши попередній опалювальний сезон.

У Менській громаді підготовчі роботи до сезону холодів вирують.

«Ми ще не абсолютно готові, бо лише в п’ятницю на позачерговій сесії будемо ухвалювати рішення про виділення 800 тисяч гривень, потрібних для підключення модульної котельні.

І в «Менакомунпослуга» з дровами ще не 100-відсоткова готовність. Але вже в більшості закладів готовність понад 70%.

Найголовніша наша турбота нині – технічно підключити модульну котельню в Мені. Вона буде в резерві й потрібна на випадок, якщо не працюватиме центральна котельня. То завдяки цій котельні буде можливість опалювати лікарню, центр первинної медико-санітарної допомоги, гімназію та дитсадочок «Сонечко». Тобто основні заклади комунальної сфери», – в коментарі для ЧЕЛАЙН зазначив Юрій Стальниченко, голова Менської громади.

У селах громади, за словами пана Юрія, ситуація з підготовкою до зими нормальна.

«Є деякі донори, які допомагали мешканцям отримати дрова. Об’єкти комунальної сфери в сільських округах у своїй більшості вже на відсотків від 70 до 100 вже забезпечені дровами», – розповів секретар Менської міської ради.

Розглядали в громаді й ситуацію з можливими блекаутами. Але кажуть, що не знають, як можна бути повністю до цього готовими.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Поки не морозитиме і будуть опади: синоптики склали прогноз на жовтень

«Одна справа, якщо відключення світла буде нетривалим. Про інший, можливий, варіант розвитку подій навіть говорити не хочеться, але опрацьовували, звісно, всі варіанти.

Загалом алгоритми дій знаємо, розуміємо, але ж, повторюся, масштаби блекаутів можуть бути різні. Маємо альтернативний якийсь варіант, але наскільки він спрацює, покаже час», – сказав Юрій Стальниченко.

У прикордонних громадах реалії взагалі особливі, бо щодня – як на діжці з порохом. Не знаєш, куди і що може прилетіти. Зокрема, від села Єліне, що в Тур’янському старостинському окрузі, мало що залишилося і вже ніхто не живе.

Натомість люди, які живуть в інших населених пунктах, далі займаються господарськими турботами, збирають врожай і, безумовно, готуються до зими, щоправда, як уже зазначалося, в особливих умовах.

«Людям, які потребували дров, допомогли. Пенсіонери щороку з пенсії купують собі дрова. До того ж, є в нас хлопці, які займаються заготівлею дров, то возять і продають на замовлення вже рубані дрова. Тому до зими більш-менш готові. Якою вона видасться, побачимо. Наші люди вже запаслися ліхтариками, хто акумулятор придбав, хто безперебійник, бо можуть виникнути різні ситуації.

На старостат благодійники виділили генератор. То як раптом зникне світло, будемо забезпечені електроенергією на якийсь період.

Я спілкувався з людьми, то вони кажуть: «Перезимуємо. Головне, щоб війна закінчилася», – запевнив Олександр Артюшенко, староста Тур’янського старостинського округу.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ірина Осташко

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button