Суспільство

Зимові виклики рятувальників: про порятунок зі снігових пасток і пожежі

Нинішня сніжна зима дарує не лише безліч позитивних емоцій і можливість відпочити по-зимовому, а й є своєрідним викликом. Адже через негоду трапляється багато аварій на автошляхах, чимало транспортних засобів потрапляють у снігові пастки і, на жаль, часто трапляються загорання в старих будинках із пічним опаленням. Тож рятувальникам нині доводиться давати раду багатьом викликам – відкопувати автівки із заметів, рятувати від переохолоджень людей і приборкувати вогонь під час пожеж.

Рятувальники Чернігівщини щодня залучаються для надання допомоги із вивільнення транспортних засобів, що потрапили в снігові замети, та на складних ділянках доріг.

За словами Ніни Луценко, речника управління ДСНС України в Чернігівській області, упродовж минулого тижня, з 8 по 15 лютого, щоденно в підрозділах ДСНС в області перебували на цілодобовому чергуванні приблизно 200 осіб особового складу та 67 одиниць техніки. Підрозділи управління залучалися 138 разів для надання допомоги та проведення інших невідкладних робіт населенню.

«Це прибирання повалених дерев, буксирування транспортних засобів, надання допомоги населенню, працівникам бригад екстреної медичної допомоги та поліції. Також були встановлені пункти обігріву. До речі, на Чернігівщині функціонують три мобільні пункти обігріву. Це в містах Чернігів і Ніжин, а також на пропускному пункті в селі Сеньківка, що на Городнянщині. Також на офіційному сайті нашого управління є перелік стаціонарних пунктів обігріву, облаштованих на території нашої області.

Також упродовж згаданого періоду рятувальники п’ять разів залучалися для виконання заходів із запобігання поширенню захворюваності на коронавірусну хворобу», – розповіла Ніна Луценко.

Вона також зазначила, що кожен випадок, коли на допомогу людям приходять рятувальники, – унікальний. Наприклад, 10 лютого черговим караулом четвертого державного пожежно-рятувального посту в селищі Седнев автомобілем високої прохідності до карети «швидкої допомоги», яка через снігові замети не могла дістатися до хворих, були доставлені чоловік, 1980 року народження, та жінка, 1969 року народження, з обмеженими фізичними можливостями.

Тож зважаючи на нинішні непрості погодні умови, рятувальники звертаються до водіїв із застереженнями. Адже проблемі простіше запобігти, ніж проводити рятувальні заходи.

«Шановні водії, не виїжджайте у негоду на автошляхи без особливої потреби. Якщо ж потреба існує, візьміть, будь ласка, з собою в дорогу лопату, додатковий комплект теплого одягу, ліхтарі, скребок для скла, воскові свічки, сірники, достатній запас харчів і паливно-мастильних матеріалів. Також треба, щоб батарея вашого мобільного телефона обов’язково була заряджена. Не залишайте транспортні засоби уздовж доріг, аби спецтехніка комунальних служб могла своєчасно та якісно очистити дороги і тротуари від снігу», – наголошує Ніна Луценко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як відомі чернігівці відзначали Валентинів день і що дарували своїм половинкам

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Як уже зазначалося, окрім дорожньо-транспортних пригод бідою нинішнього періоду є пожежі.

«За останній тиждень на Чернігівщині виникло 48 пожеж, із яких 41 – у житловому секторі. На жаль, унаслідок пожеж загинули восьмеро людей, одна особа була травмована та ще одну особу було врятовано. Основні причини пожеж – недолік конструкцій, порушення правил монтажу нагрівальних печей та димарів, коротке замикання електромереж, необережне поводження з вогнем і порушення правил пожежної безпеки при експлуатації печей. Головною причиною виникнення пожеж на нашій області залишається ігнорування мешканцями області застережень рятувальників, які постійно звертають увагу громадян на необхідність дотримуватися правил пожежної безпеки», – повідомила речник управління ДСНС України в Чернігівській області.

Тож аби зберегти своє життя та життя близьких людей, рятувальники вкотре звертаються до громадян із застереженнями.

«Не використовувати для обігріву приміщень несертифіковані та саморобні нагрівальні прилади. Витримувати відстань від приладів електро- та пічного опалення до горючих матеріалів і конструкцій. Дотримуватися правил пожежної безпеки при використанні індивідуальних систем опалення. не залишайте без нагляду увімкненні електричні нагрівальні прилади. Намагайтеся уникати перевантаження електричних мереж», – застерігає Ніна Луценко.

Ірина Осташко

Ще статті по темі

Back to top button