Суспільство

Зірка YouTube – фермер із Прилуччини розповів, як правильно доглядати за коровами взимку

ЧЕline вже розповідав про Михайла Травецького, який купив ферму в селі Красляни, що на Прилуччині. Там він вирощує молочних корів, причому тільки українських порід. А ще чоловік відомий тим, що залюбки ділиться своїм досвідом і неабиякими знаннями в галузі тваринництва через свій YouTube-канал з усіма охочими займатися цією непростою, але, за його словами, прибутковою справою.

Нині ж він поділився із читачами нашого видання секретами утримання корів у зимовий період. За його словами, тварина має перебувати в добре провітрюваному приміщенні, але в жодному разі не на протязі, бо інакше не уникнути маститів. До того ж, у тварини має бути вдосталь місця, а не тісний закуточок, у якому вона прив’язана.

«Фізично комфортна температура для корови – це 10-16 градусів. Особливо закутувати й утеплювати її не треба. Головне, щоб не було протягу і дощ не капав. Постійно потрібна суха підстилка, щоб корова не лежала в багні, бо це спричинить проблеми із вименем», – каже пан Михайло.

Годівля

У холодну пору року кожен господар чи господиня звертають увагу, що кількість молока в корови зменшується. Пан Михайло каже, що це закономірно, бо частину енергії тварини використовують на свій обігрів.

«Це в основному, коли  різко холодає, поки корова адаптується. А годівля в цей час полягає ось у чому: основа раціону №1 – це сіно хорошої якості. Бажано, щоб воно було з природних сінокосів. А якщо немає природних, то люцерна, суданка, віка, овес. Вже хто що придумає.

Сіна має бути вдосталь, обмежувати корову не треба. В середньому за добу корова з’їдає 12-15 кілограмів сіна», – розповідає фермер.

Окрім сіна, для годівлі худоби треба використовувати концентрати.

«Це зернова група, яка плющена або перебита на зернодробарці. Я рекомендую більше годувати корів ячменем або вівсом. Бо це м’яке зерно і корова його добре пережовує. І воно добре засвоюється в організмі тварини, значно краще, ніж пшениця і кукурудза. І 300 грамів концентратів на добу ми даємо на літр молока. Якщо корова дає 20 літрів молока, то, відповідно, їй треба давати до 6 кілограмів концентратів. У концентрати ще можна додавати білкову групу – соняшникову макуху, рижієву. Хто що має», – радить пан Михайло.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщині чоловік купив ферму, торгує органічним молоком і навчає через YouTube-канал секретів фермерства

Напування худоби

У цій справі, фермер каже, все залежить від звичок.

«Якщо з літа привчили тварину пити холодну воду, то й напувайте холодною водою. Якщо ж напували корову теплою водою, а потім почнете давати холодну, то в тварини можуть бути захворювання респіраторного характеру. Або пневмонія, або запалення мигдалин. Такі ж захворювання, як і в людей, можуть бути. Тож із напуванням треба бути обережними.

Зимою так само води треба давати вдосталь. Двічі чи тричі на день обов’язково напувати корів», – сказав він.

Про свою ферму Михайло Травецький розповів, що зміни від часу останньої розмови з ЧЕline відбулися суттєві.

«У мене 16 корів, вже 16 телят народилися. І один бик запліднювач. Тож уже 33 голови. Через що зробив реконструкцію, зробив вигули. Я даю більше комфорту коровам. Я їх із сараю вивів на майданчики забетоновані, там, де не буде ні дощу , ні вітру», – розповів він.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Спілкувалась Ірина Осташко

Ще статті по темі

Back to top button