Суспільство

Зливи – це нормально: синоптики розповіли, чого надалі чекати чернігівцям від погоди

Зливові опади, які цього літа заливають Чернігів, – це не аномалія, і з глобальним потеплінням ніяк не пов’язані, – запевняють синоптики Чернігівського обласного гідрометцентру.

Попри це, варто зазначити, що за норми 80 мл опадів на місяць, у липні по Чернігову вже випало 117 мл. Якщо пригадати минулі роки, то, наприклад, у 2010 році 28 липня в Чернігові за один день випало 73 мл опадів. Якщо говорити про область, то у Сновську в 1980 році наприкінці липня випало 93 мл опадів, у 79-му – в тому ж Сновську – 47 мл опадів. Окремі такі зливові опади для літнього місяця, тим паче липня, є нормальним явищем.

ЗАРАЗ ЦЕ ЧИТАЮТЬ: Гроші на відшкодування збитків від зливи Чернігів проситиме у Києва

«Цього року такі зливи в липні пройшли завдяки малорухомому циклону, що зародився на південному сході, а потім перемістився на північно-східні області України. В зоні атмосферних фронтів цього циклону і пройшли такі зливи. Вони були локальні. Якщо в Чернігові 21 липня випало за добу 43 мл опадів, то на решті території було сухо, а в інші дні – навпаки, у нас сухо, а подекуди йшли сильні зливи», – розповіли журналістам ЧЕline у гідрометцентрі.

Наразі цей циклон відійшов, залишилися тільки поле зниженого тиску, тому ще до 29 липня по Чернігову та області очікуються грозові дощі, але вже меншої інтенсивності. Температура повітря до кінця місяця прогнозується 26-31°C.

Ще статті по темі

Back to top button