Суспільство

Зміна по батькові, податки для ФОПів і підвищення мінімалки: першосічневі нововведення

Із 1 січня 2021 року передбачено чимало змін, що стосуватимуться і мешканців Чернігівщини.

Так, від початку року тариф на електроенергію для населення становитиме 1 грн 68 коп. за кіловат. Водночас збережено і залишено без змін коефіцієнти дво- та тризонного обліку електричної енергії. Тобто якщо встановлено такі лічильники, то, наприклад, ціна енергії в нічний час буде на 50% нижчою.

Із нового року зросте прожитковий мінімум. Він становитиме 2189 грн. Для малечі віком до шести років – 1921 грн. Для дітей до 18 років розмір такого мінімуму – 2395 грн.

Прожитковий мінімум для працездатних осіб становитиме 2270 грн, а для непрацездатних – 1769 грн.

З 1 січня має зрости і мінімальна зарплата. Вона становитиме 6 тисяч гривень.

Збільшиться розмір податків для ФОПів, зокрема ЄСВ становитиме 1320 грн на місяць.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У зв’язку з надзвичайною ситуацією запроваджені нововведення для фізичних осіб-підприємців

Діятимуть і нові правила для мікрокредитування. Зокрема будуть обмежені суми штрафів на пені та заборонено зміну відсоткової ставки.

Обов’язковою умовою укладення договору про споживчий кредит стане згода споживача на доступ до інформації, що становить його кредитну історію, та на збір, зберігання, використання та поширення через бюро кредитних історій, включене до Єдиного реєстру бюро кредитних історій, інформації щодо нього та цього кредиту, визначеної Законом України «Про організацію формування та обігу кредитних історій». У разі ненадання такої згоди споживачем, кредитодавець повинен відмовити в укладенні договору та здійсненні кредитної операції.

У Міністерстві освіти анонсували підвищення окладів для педагогів на 20%.

У школах розпочне діяти новий санітарний регламент. Він передбачає, що учні, які проживають більше ніж за 2 км від закладу освіти, забезпечуються транспортом для підвезення до школи. Також усі працівники шкіл повинні проходити обов’язкові профілактичні огляди. В іншому випадку їх не допускатимуть до роботи.

Окрім цього, визначено низку вимог до комп´ютерного обладнання шкіл і підключення до мережі Інтернет.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Реформа вищої освіти: що чекає на студентів?

Для профілактики порушень постави запропоновано не менше ніж двічі на рік пересаджувати учнів в інші ряди, що профілактуватиме як сколіози, так і порушення зору та слуху. Учнів, які часто хворіють на застуду, рекомендовано розсаджувати в третьому ряду, тобто біля внутрішньої стіни.

Висунуто вимоги щодо харчування учнів, використання навчальних приміщень тощо.

Зміна по батькові – це ще одне нововведення, яке передбачене з 1 січня 2021-го. Закон дозволяє це робити вже з 16-річного віку. Раніше ж змінити по батькові можна було тільки у разі, якщо батько змінив своє ім’я або якщо відомості про нього як про батька дитини виключили з актового запису про її народження.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button