Суспільство

Звалище посеред поля: туристична перлина Чернігівської області потопає в смітті

По мальовничих ярах Седнева валяються старі холодильники, телевізори, меблі та одяг. Люди викидають сміття в декількох сотнях метрів від своїх будинків, оскільки регулярного вивезення сміття немає. І така проблема – типова для України.

«У ліс вивозиться, в гаї, на річки – всюди валяється це сміття. Жителі Седнева викидають його хто куди донесе! Регулярного вивезення тут немає», – розповів дачник Віктор Кацан.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Уздовж Стрижня зібрали 30 мішків сміття

Одне з седнівських звалищ прямо посеред поля, і тут – жодних знаків, що це санкціоноване звалище. У седнівській селищній раді запевняють, що сміття вивозять. Правда, нерегулярно, а коли набереться. Свого комунального підприємства немає, тому людей і техніку наймають.

«Вивозять по мірі накопичення, хоча це неправильно. Тому що це приватний сектор і люди повинні вивозити самі. Але, на жаль, вони ще не привчені до цього, кидають хто де бачить», – розповів голова Седнівської сільської ради.

Місцеві жителі в свою чергу з цим не згодні.

«Взагалі-то треба, щоб вивезенням сміття займалася сільрада, а не люди самі», – вважає мешканка села Тетяна Гормілко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Містичне сміття в Лемешах: поліція коментує ситуацію

А ось в селі Макишин, яке знаходиться в п’яти кілометрах від Седнева, вулиці чисті – сміття збирають регулярно.

«Попередньо ми пишемо оголошення, друкуємо, що буде збір сміття. Люди у нас в поліетиленові пакети, мішки целофанові збирають і ставлять біля своїх будинків», – пояснила секретар Макишинської сільради Валентина Гришай.

Вантажник сам збирає сміття і вивозить на смітник. За вивезення платить сільрада. Сума залежить від ваги і кількості рейсів. У Седневі поки досвід сусідів переймати не збираються. Нарікають на брак коштів. Тому історичні стежки обростають сміттям.

Джерело: Сегодня

Ще статті по темі

Back to top button