Спорт

Чернігівська Прем’єр-ліга вберегла команди від розпаду

Футбольний сезон у чернігівській Прем’єр-лізі завершено. Визначено переможців і призерів. Про підсумки і майбутнє ліги розповів її директор Юрій Надточій.

Які для себе висновки ви зробили після закінчення нинішнього сезону? Що порадувало?

У чернігівській Прем’єр-лізі брали участь більше 100 футболістів. Колективи в нас самодостатні, орієнтовані на своїх уболівальників, на свій регіон. Порадувало те, що в Сосниці на матчі ФК «Кудрівка» приходило до 300 осіб. «ЮСБ» будує свій стадіон у Чернігові. «Авангард» бере участь у чемпіонаті України серед аматорів. У Семенівці грають своїми вихованцями і є успіхи, «ЛКТ» — молода, перспективна команда. У Прилуках теж талановиті хлопці. Прем’єр-ліга дала можливість командам брати участь у чемпіонаті та не розвалитися. Після конфлікту з обранням голови обласної федерації кілька власників клубів вирішили зав’язати з футболом. Ми допомогли командам відбутися, а деяким залишитися на плаву.

Яким ви вбачаєте майбутнє чернігівської Прем’єр-ліги?

У нас попереду зимовий чемпіонат. Ми не закінчуємо своєї діяльності. Будемо співпрацювати з усіма спортивними структурами, щоб футбол у нашому регіоні розвивався. Сподіваємося знайти порозуміння з обласною федерацією, але поки цього не сталося, попри обіцянки її керівництва про об’єднання заради футболу.

Які кроки назустріч одне одному робили Прем’єр-ліга й обласна федерація?

Ми пропонували піти назустріч клубам. Делегувати права чернігівській Прем’єр-лізі, а засновниками її стали б власники клубів, як це є в Україні. На цю пропозицію обласна федерація не пішла. З боку федерації був тільки диктат і жодних пропозицій для об’єднання. Більше того, досвідченого арбітра Дудчика відсторонили від змагань до кінця року за те, що він судив не тільки чемпіонат області, а й інші турніри.

Ви хотіли б бачити повноцінний чемпіонат області?

Звісно ж. І не тільки я. Багато футболістів і тренери теж. Прем’єр-ліга хоче розвивати чернігівський футбол. Для об’єднання потрібна воля керівництва федерації. Більше нічого. Дати права власникам клубів. Вони хочуть, щоб їх чули. Це дуже просто.

Хто може поповнити лави чернігівської Прем’єр-ліги наступного року?

Славутич активно цікавиться нашими змаганнями. Хоча він із Київської області. Обіцяють докласти зусиль для своєї участі. Є дві районні команди, яким сподобався наш чемпіонат. У нас є найголовніше: відкритість, прозорість і доступність. Немає закулісних і суддівських проблем. Кожен може вплинути на перебіг чемпіонату.

Не секрет, що «ЮСБ» будує в Чернігові свій стадіон. Це дасть поштовх для розвитку футболу?

У наш складний час будувати стадіон – це подвиг. Вони хочуть розвивати клубну інфраструктуру. Можливо, захочуть відкрити дитячу спортивну школу. Команда прагне грати на вищому рівні. Хочеться, щоб наша федерація звертала увагу і знаходила спільну мову з такими людьми, які вкладають гроші не в маєтки в Іспанії, а в молодь і спорт.

У командах чернігівської Прем’єр-ліги грають здебільшого місцеві вихованці. Чи є у них шанс пробитися в професійний футбол?

За прикладом далеко ходити не треба. «ЮСБ» давало путівку в професійний футбол не одному гравцеві. Прем’єр-ліга створювалася для того, щоб дати поштовх для зростання хлопців, щоб вони йшли в професійні клуби. Їм потрібен перехідний період для становлення як футболіста. І Прем’єр-ліга дає їм такий шанс.

Ще статті по темі

Back to top button