Спорт

На Чернігівщині популяризують скандинавську ходьбу (Фото)

З року в рік в Україні набуває популярності скандинавська ходьба. Її унікальність у тому, що вона підходить навіть для немолодих людей як щоденний фітнес і для людей із граничним перевищенням ваги, яким заборонені активні фізичні вправи.

Нещодавно першу річницю створення відзначив батуринський клуб скандинавської ходьби. Захід видався душевним, адже однодумці провели час у невимушеній і творчій атмосфері.

Клуб утворився та існує завдяки Сергію Пулінцю. В інтерв’ю журналісту ЧЕline він розповів про учасників та особливості функціонування клубу.

Пане Сергію, чому ви вирішили створити цей клуб?

Дуже хотів щось зробити для того, щоб люди зацікавилися своїм здоров’ям. Я сам майже професіонально захоплювався спортивним туризмом. Потім займатися ним стало складніше через кордони й інші проблеми. То я переключився на біг. Побігав територією України дуже багато. Але бігати людині, яка ніколи не займалася спортом, досить важко. А от скандинавська ходьба підходить для всіх. Тут треба лише приєднатися до людей, які знаються на цьому питанні. Хто навчить, підкаже – і можна практикувати.

Рік тому і мені випала нагода зайнятися ходьбою, хоча раніше не захоплювався таким. Сам захопився і людей зацікавив у Батурині. І вже цілий рік успішно займаємося.

Хто ходить на заняття?

Усі охочі. Але також потрібно, щоб у людини була любов до природи, мандрівок, свіжого повітря, здорового способу життя.

Люди якого віку займаються?

Переважно віком 50+. Є й молодші, до 40 років. Онучата з дідусями та бабусями приходять.

У чому суть скандинавської ходьби?

Якщо правильно виконувати техніку ходьби, то відбувається перерозподіл навантаження з нижніх кінцівок – стопи, коліна, тазостегнові суглоби, з хребта – на м’язи верхнього пояса. Тож ходьба ця корисна особливо для людей, які мають захворювання суглобів. У кого є зайва вага. І ходьба універсальна тим, що задіює 92% м’язів людини. Але за умови правильної техніки виконання.

Як відбуваються заняття і чи багато вже находили кілометрів із групою?

Ми за рік на заняттях пройшли понад 550 кілометрів. Заняття в нас щотижня, двічі на тиждень: у четвер і в понеділок. За цей рік прийшли займатися понад 30 осіб. Це жителі Батурина, з Конотопа ще приїжджають, із Бахмача.

Я поєдную з ходьбою вивчення історії Батурина, околиць, природних цікавинок. І будую заняття так, щоб пройти якийсь новий цікавий маршрут. І намагаюся влаштувати для наших учасників якісь цікаві несподіванки. От зібралися люди на заняття, а я попросив викладача з Бахмацької музичної школи по класу скрипки зіграти пару невеличких творів. Але це було на березі річки під плюскіт хвиль, шелест трави й листя, спів пташок. Для наших учасників це була приємна несподіванка.

А коли підбивали підсумки нашого першого року, то згадували все це, слайди переглядали з мандрівок. Учасники нашої групи заспівали пісню про Батурин, нашу славну землю. Читали вірші, присвячені нашим заняттям.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Медик, яка врятувала життя чоловіку в електричці, розповіла про емоційну зустріч із врятованим і життєві пріоритети

Заняття з ходьби відбуваються і взимку, і влітку?

Обов’язково. Заняття загартовують. До того ж, якщо систематично займатися, то це стане звичкою. Перерви рідкісні в нас – через зливу чи ще з якоїсь подібної причини.

Що маєте в планах на новий рік?

Продовжувати в тому ж дусі. І брати участь у різних змаганнях. От 6 грудня були в Боярці за Києвом. Товариш наш із Києва проводив змагання зі скандинавської ходьби. Навіть не результат важливий, а побути в дружній атмосфері, коли незнайомі люди з посмішкою бажають успіхів і здоров’я. Це незрівняні почуття та заряд бадьорості.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ірина Осташко

Ще статті по темі

Back to top button