СпортСуспільство

Неспортивна поведінка: як з сільських спортсменів Чернігівщини йолопів зробили

Нещодавно у Сновську відбулися обласні змагання «Краще спортивне село Чернігівщини». Внаслідок запеклої спортивної боротьби перемогла команда з села Кучинівка Сновського району. Щасливих дебютантів змагань, організованих ФСТ «Колос», нагородили кубком, грамотами, медалями, подарували м’ячі. Також кучинівцям сказали готуватися до щорічних всеукраїнських змагань. До речі, про це писали навіть обласні тижневики.

Час спливав, а про сільських спортсменів забули – ніхто про Україну вже не говорить. Скоро сніг випаде, а змагання все не проводять. Врешті у хлопців урвався терпець і вони вирішили поцікавитися самі – чому, мовляв, усе загальмувалося. Спочатку зателефонували у обласне відділення ФСТ «Колос». Відповідь приголомшила…

«Всеукраїнських змагань на краще спортивне село ніхто в цьому році навіть не планував. Усе через процес об’єднання громад. Бо в одній громаді можливості кращі, в одній гірші, тож не всі в рівних умовах. І ми переможцям про це казали. У цьому році змагань не буде. Для чого проводили змагання в Сновську, я не знаю», — заявив заступник голови обласного ФСТ «Колос» Анатолій Савченко.

Здивуванню спортсменів не було меж, адже насправді їм ніхто не говорив, що змагань не буде. Навпаки – всі бажали вдало виступити на всеукраїнському рівні. Вирішили зателефонувати «вище». У Києві на децентралізацію грішити не стали. Натомість заявили, що такі змагання завжди проводяться через рік. А потім столичні функціонери зізналися, що турнір все ж провели, але «між своїми».

«Відповідно до положення всеукраїнські змагання на краще спортивне село проводять через рік. Торік були, а в цьому ні. А в жовтні, на початку, відбулися змагання кращих спортсменів «Колосу». Та й взагалі в Україні немає такої спортивної арени чи стадіону, щоб вмістити усі сільські команди з кожної області», — зауважив перший заступник голови ЦР ВФСТ «Колос» Григорій Савчук.

Як би це парадоксально не звучало, але слова Григорія Савчука – цинічна неправда. Всеукраїнські змагання на краще спортивне село проводилися і минулого року, і 2014-го і 2013-го. А він запевняв, що проводяться через рік.

14794050_540210172853524_745393483_n

14794227_540209612853580_2140781177_n

«Насправді великої трагедії в цьому не бачу. Але у нас все завжди робиться через одне місце. У всіх сферах. Тому і живемо так «добре». Якби нам одразу сказали, що змагань всеукраїнських не буде через такі і такі от причини. Ну, нема питань. Дякуємо і за організацію обласних. Але коли команді пообіцяли і сказали готуватися на Україну, а потім оці «брехні-нестиковки»… Знаєте, спортом тут не пахне. Тхне підлою брехливою бюрократією. Не здивуюся, що кучинівців спеціально зробили йолопами, аби не витрачати кошти на нас. Неприємна ситуація. У спорті так не роблять. Тим паче, зараз такий час, що на стадіон молодь пістолетом не заженеш, а вони наче спеціально у «останніх із Могікан» бажання відбивають», — прокоментував ситуацію капітан команди села Кучинівка Павло Солодовник.

Ще статті по темі

Back to top button