Спорт

У Чернігові пройшов турнір із самбо (Відео)

Чернігівські самбісти вирішили відсвяткувати 80-річчя від дня заснування цього виду єдиноборства на татамі. З цієї нагоди 18 листопада Чернігівська обласна федерація самбо організувала змагання серед дітей віком від 10 до 13 років за першість міста.

«Ці змагання проводяться в рамках заходу єдиного календарного плану нашої області. Це першість серед юнаків нашого міста молодшого віку, її необхідно проводити, щоб виявити найсильніших спортсменів цього віку для присвоєння їм спортивних розрядів і відбору до збірної команди нашого міста для участі в першості нашої області та участі у Всеукраїнських турнірах і чемпіонатах», — Юрій Бурнацев, головний суддя змагань.

Наразі федерація самбо Чернігівщини активно працює над розвитком і популяризацією цього виду єдиноборства. Як розповів очільник цієї організації Петро Пєкур, за два роки в міській школі самбо вдалося відкрити додатково півтори ставки для тренерів, а спортсмени отримали чотири спеціалізовані спортзали та нову форму. У грудні планують придбати килим для заняття боротьбою.

«Батьки водять своїх дітей, дбають про дітей, щоб вони були здорові, а цьому раді. А наші досягнення які! У міжнародному турнірі в Польщі брали участь 16 країн, наших їздило 17 осіб. Там зайняли вісім призових місць: два перші, три другі і п’ять третіх. Це вперше такі досягнення в Україні», — Петро Пекур, президент Чернігівської обласної федерації самбо.

Свій досвід малечі передають імениті тренери, які і самі зараз є спортсменами. Один із них – призер чемпіонату світу та чемпіонату Європи з самбо Олексій Ніженко. Каже, що нове амплуа наставника йому до вподоби, але, аби вгамувати норовливих вихованців, іноді доводиться проявляти характер.

«Різні бувають, переважно намагаємося знаходити підхід. І батьки іноді просять, щоб більш суворо з дітьми, бо, видно, вдома теж важко, тому й ведуть до секції, щоб тренери давали більше виховання», — Олексій Ніженко, призер чемпіонату світу та чемпіонату Європи з самбо, тренер.

Попри суто чоловічий характер боротьби самбо, ним займаються і жінки. Деяким навіть вдається досягти чималих вершин. Так, Марина Якубець, яка здобула чимало досягнень, каже, що такий вид спорту допомагає дитині всебічно розвиватися.

«Мені подобається боротьба, бо задіяні всі групи м’язів. Мені подобаються боротьба та гімнастика – це два види спорту, де задіяне все. Тому бажано і батькам, і самим дітям підтримувати себе саме в боротьбі. У мене немає дітей, але всіх своїх родичів та сестер я агітую ходити на боротьбу. Але важко зараз боротися з гаджетами й комп’ютерами», — Марина Якубець, переможниця чемпіонату світу та Європи серед молоді, переможниця Кубка України.

Батьки юних самбістів розповідають, що віддали своїх дітей на цей вид спорту, адже він допомагає підтримувати здоров’я та скеровувати енергію малечі в правильне русло.

Із цим погоджуються й у фракції «Наш край» Чернігівської міської ради. Саме тому політична сила намагається всіляко підтримувати цей вид спорту та сприяти його розвитку на Чернігівщині.

«В нас змагання із самбо. Ми підтримуємо й інші види спорту, і вважаємо, що чим більше дітей нашого міста будуть займатися спортом, тим буде краще і для міста, і для самих батьків, і насамперед для самих дітей. Все ж таки самбо – це підготовка майбутніх чоловіків. Можливо, хтось із них буде в правоохоронних органах, можливо, хтось служитиме в армії, а хтось зможе просто захистити свою родину й себе особисто», — Віктор Бистров, депутат фракції «Наш край», ЧМР.

Загалом боролися за звання кращого 40 дітей у різних вагових категоріях. Переможців нагородили почесними грамотами та медалями, а в майбутньому вони представлятимуть місто на обласних змаганнях у Ніжині. Усі учасники отримали солодкі подарунки.

Аби не тільки по-бойовому, але й по-святковому відзначити день заснування цього виду єдиноборства та закінчення турніру голова федерації самбо в Чернігівській області Петро Пекур організував для дітей та їхніх батьків чаювання з тортом. А розважали малечу видовищним шоу мильних бульбашок.

Журналіст: Ольга Лазун

Оператор: Роман Лазун

Ще статті по темі

Back to top button