Спорт

Жирона може не потрапити до Ліги чемпіонів через Манчестер Сіті?

Жирона, у складі якої зараз запалюють українці Довбик та Циганков, сенсаційно знаходиться на вершині турнірної таблиці Ла Ліги, розділяючи перше місце з Реалом. Попри те, що більшість експертів не вірять у перспективу того, що Жирона стане переможцем Чемпіонату Іспанії, ця яскрава команда точно має хороші шанси посісти місце, яке дозволить виступити її у Лізі Чемпіонів у наступному сезоні.

Проте у цій історії є свої підводні камні. Зараз активно ведуться обговорення, що Жирона може не потрапити в ЛЧ через юридичні формальності, тому що клуб частково належить компанії CityFootballGroup (CFG), до великого футбольного портфеля якої також входить й Манчестер Сіті.

Свого часу ця група придбала 44,3% акцій Жирони, а у 2017-му збільшила частку до 47%. Як результат, команди мають низку спільних активів, включно з угодою щодо оренди гравців і фінансовою підтримкою. І саме тут, згідно з регламентом клубних змагань УЄФА (стаття 5), виникають певні проблеми. Це правило запровадили 1998 року, щоб завадити одним і тим самим власникам контролювати або впливати на кілька клубів, які виступають в одному змаганні, а звучить воно наступним чином:

«Ніхто не може бути одночасно залучений прямо або побічно і в якій би то не було якості в управління, адміністрування та/або спортивні результати більш ніж одного клубу, що бере участь у клубному змаганні УЄФА».

Головний прецедент, пов’язаний із цим правилом, — це розслідування УЄФА щодо RedBull, який володів Лейпцигом та Зальцбургом. Команди у 2017-му кваліфікувалися до Ліги Чемпіонів, через що футбольний орган почав вивчати тісні спортивні та комерційні відносини двох клубів. У підсумку RedBull був вимушений змінити структуру володіння: компанія залишилася власником Лейпцига, а в Зальцбурзі стала значитися як головний спонсор. УЄФА такі реформи цілком влаштували. Це і  дозволило обом командам паралельно змагатися у Лізі Чемпіонів.

Цього літа УЄФА також допустив до єврокубкових турнірів Мілан і Тулузу (спільний власник RedBirdCapital), Астон Віллу та ВіторіюГімарайнш (власники — ВесЕденс і НассефСавіріс), Брайтон і Юніон (власник — Тоні Блум). Для цього, щоправда,  керівникам цих команд теж довелося дещо змінити в структурах клубів: ДжерріКардінале (голова RedBird) вийшов із ради директорів Тулузи, бізнесменам Еденсу та Савірісу довелося зменшити частку активів у португальській ВіторіїГімарайнш до 29% та вийти з ради директорів, Блум зробив те ж саме з Юніоном.

Крім того, УЄФА висунув власникам низку правил, яких їм необхідно дотримуватися: не можна передавати один одному гравців, вести спільне співробітництво, а також використовувати загальні бази даних, включно зі скаутськими.

Щодо Жирони, то CFG володіє міноритарною часткою, а решту акцій розділено між підприємцем МарселоКлауре, якому належать 35%, та менш масштабним інвесторами. Це вже привід для того, щоб не перейматися щодо обмеження УЄФА, проте між клубами все одно є один небезпечний зв’язок: головою правління іспанського клубу є Пере Гвардіола — брат Хосепа (тренер МС). Для того, щоб Жирона отримала ліцензії УЄФА на виступ у єврокубках разом із Сіті, йому, ймовірно, доведеться залишити свою посаду.

Тож ніяких глобальних перешкод для участі Жирони в ЛЧ наступного сезону фактично немає. Окрім, звичайно, дотримання базових правил, які УЄФА висунув й іншим клубам: не укладати будь-які форми співробітництва, спільні технічні або комерційні угоди, а також не використовувати будь-яку загальну базу даних скаутів або гравців. А отже шлях сенсаційної Жирони до омріяної Ліги Чемпіонів відкритий! Головне тепер не розслабитися і продовжувати показувати такий же яскравий футбол і якісні результати.

Ще статті по темі

Back to top button