Спорт

Зірок велоспорту готують під Черніговом (Фото)

Спортивна галузь особлива. Вагомим успіхам і нагородам наших спортсменів на різних змаганнях зазвичай радіє вся країна. Проте часто шлях до цих відзнак спортсмени долають дуже тернистий. Від колосальних навантажень і титанічної праці до тренування в спартанських умовах. Бо інвестиції в спортивну галузь, якщо й повертаються, то в дуже довгостроковій перспективі. І дуже добре, коли, попри купу різних нагальних викликів, громади не тільки розуміють, що спорт – це важливо, а й чим можуть підтримують місцевих спортсменів. Зокрема, послідовна в цьому питанні Михайло-Коцюбинська ОТГ.

Передусім ця громада з-поміж багатьох вирізняється тим, що в ній плекають велоспорт. І не просто велоспорт, а маунтинбайкинг, що потребує не лише неабияких фізичних зусиль спортсмена, а й фінансових затрат, бо спеціальні велосипеди коштують дорого.

Лідія Гаєвська, начальник відділу освіти, молоді, спорту, культури і туризму Михайло-Коцюбинської громади розповіла, що в селищі виховали не одного майстра велоспорту. Наприклад, Олексій Науменко працює тренером у Чернігові в ДЮСШ «Україна».

А в пам’ять про Анатолія Остапенка навіть велопробіги проводять.

«Анатолій Остапенко у середині 70-х років минулого сторіччя був одним із перших майстрів спорту. Нині він уже покійний. Проте зараз щороку на його честь відбувається чернігівський обласний велопробіг ветеранів спорту, до якого долучається молодь. Важливо, що стартують спортсмени завжди з Михайло-Коцюбинського», – розповіла пані Гаєвська.

83095308_550606215665945_5974192070129090560_n

Юна надія велоспорту

Спортсменів завжди виховують змалечку. І справа ця часто нелегка і відповідальна. На щастя, у Михайло-Коцюбинському є кому цим зайнятися. Йдеться про майстра спорту Миколу Кирієнка, який присвятив спортивній галузі майже 40 років свого життя.

«У гімназії велоспорт розвивається приблизно 5 років. До того Микола Кирієнко навчав дітей катання на лижах. Але, на щастя, повернувся до справи життя, бо й сам велоспортсмен», – сказала жінка.

До речі, працює тренер досить ефективно. Адже гімназія може пишатися своїми юними зірочками-спортсменками.

«Наприклад, Оля Светюха, яка захопилася спортом ще у 4 класі. Зараз вона – у 9 класі. І останні три роки проявляє себе на максимум. Перші хороші результати продемонструвала на щорічних змаганнях «Олімпійське лелеченя», спочатку на нашому місцевому рівні, а потім на обласному. У минулорічному велосезоні, який починається весною і триває до осені, Оля здобула 17 медалей. Це на чемпіонаті України. Як бачимо, дівчина займається дуже серйозно. Вона вже член збірної України резервного складу», – пишається Лідія Гаєвська.

Тренуються в школі й інші талановиті діти. Наприклад, у групі Миколи Кирієнка – 14 вихованців.

«Є Настя Полулян, Віка Бадерик. Ці дівчата за віком трішки молодші, ніж Оля, але вже брали участь у чемпіонаті України з велоспорту. За сезон Настя завоювала 5 медалей, а Віка – 4. Це вагомі досягнення», – повідомила пані Лідія.

Нині найбільш успішні дівчата готуються до поїздки в Ужгород. Це відбудеться в середині березня, коли стартуватимуть сезонні змагання. Погода сприяє підготовці, бо зима тепла.

Тренування виснажливі, але цікаві

Лідія Гаєвська розповіла, що самі діти зізнаються: маунтинбайкинг – не для слабаків. Скоріше – для відчайдухів і екстремалів.

«Під час тренувань доводиться долати перешкоди, спускатися з гори чи трампліну, долати підйоми, їздити по камінню, піску чи колодах. Особливо відчуття на тренуваннях загострюються після дощової погоди», – повідомила пані Лідія.

Плече підтримки

У громаді добре розуміють важливість спорту для особистісного розвитку підростаючого покоління. Тому докладають зусиль, аби розвивати спортивну галузь.

«У нинішньому році наша громада ухвалила рішення виділяти кошти для того, щоб Микола Петрович мав можливість займатися тренерською роботою з велоспорту. Звісно, допомагають і спонсори. Наприклад, Федерація велосипедистів Чернігівщини купляє велосипеди, бо вони дуже дорогі. Також допомогу надає наш місцевий фермер Микола Климчук», – зауважила начальник відділу освіти, молоді, спорту, культури і туризму Михайло-Коцюбинської громади.

Не велоспортом єдиним

У громаді прагнуть до гармонійного розвитку дітей. Тому намагаються організувати роботу так, аби всім дітям було цікаво і кожен знайшов секцію до душі. Тож у Михайло-Коцюбинському не лише велоспорт у пошані. Діти тут займаються також футболом, мініфутболом і кікбоксингом.

«Особливою популярна секція кікбоксингу. Зокрема дівчат дуже багато її відвідує. Навіть із сусідньої Андріївки дітки приїжджають на заняття до нас. Зокрема нещодавно наші юні кікбоксери їздили на змагання до Києва. привезли медалі. Особливо молодші дітки, яким по 8-10 років добре проявили себе», – сказала Лідія Гаєвська.

Тож залишається лише порадіти за громаду та її юних спортсменів, яким зичимо побільше перемог на спортивній і життєвій стежині.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ірина Осташко

Ще статті по темі

Back to top button