НовиниСуспільство

Таблетки від коронавірусної інфекції: що це та як отримати?

За словами інфекціоністів, хвилі коронавірусу зменшаться у 2022 році. «Хвилі будуть ставати дедалі помірнішими. І це навіть за умови якщо з’являться нові штами, бо просто вже існує певний базовий імунітет. Іспанський грип, наприклад, показав, що такий вірус ніколи не зникне повністю, але важких форм буде менше.

Коронавірусна інфекція збентежила усі індустрії В особливості — індустрію розваг та готельно-ресторанного діла. Наприклад, відомий ігровий зал казино Ельслотс Україна лише у 2021 році здобув кілька сотень тисяч нових користувачів. Люди мали можливість розважатися лише в інтернеті з ігровими автоматами онлайн України, що залишається найбезпечнішим варіантом і на сьогодні.

У нещодавно інфікованих пацієнтів із COVID-19 є два нові варіанти лікування, які можна приймати вдома. Але в цій зручності є і каверза: Таблетки потрібно приймати якнайшвидше після появи симптомів. Складність полягає в тому, щоб пройти тестування, отримати рецепт і почати приймати таблетки за короткий термін.

Таблетки від симптомів хвороби

Цього тижня американські регулюючі органи дозволили таблетки Паксловід від компанії Pfizer та Молнупіравір від компанії Merck. Було показано, що у пацієнтів з високим ризиком обидва препарати знижують ймовірність госпіталізації або смерті від COVID-19, хоча препарат компанії Pfizer виявився набагато ефективнішим.

Хто має приймати ці пігулки?

Противірусні таблетки не призначені для всіх, хто має позитивний тест. Таблетки призначені для людей з легким або середнім ступенем тяжкості COVID-19, які з більшою ймовірністю можуть серйозно захворіти.

До них відносяться люди похилого віку і люди з іншими захворюваннями, такими як хвороби серця, рак або діабет, які роблять їх більш уразливими. Обидві таблетки були схвалені для дорослих, а Пакловід дозволено для дітей віком від 12 років та старших.

Кому не слід приймати ці пігулки?

Молнупіравір компанії Merck не дозволений для дітей, оскільки він може перешкоджати зростанню кісток. Він також не рекомендується вагітним жінкам через можливість розвитку вроджених дефектів. Таблетки Pfizer не рекомендуються пацієнтам із серйозними проблемами з нирками або печінкою. Крім того, для деяких вона може виявитись не найкращим варіантом, оскільки може взаємодіяти з іншими рецептами, які приймає пацієнт. Противірусні таблетки не дозволені для людей, які госпіталізовані з COVID-19.

Який період лікування?

Таблетки необхідно почати приймати якнайшвидше, протягом п’яти днів після появи симптомів. Серед найбільш поширених ознак — кашель, головний біль, лихоманка, втрата смаку або нюху, біль у м’язах та тілі. Центри контролю та профілактики захворювань пропонують веб-сайт для перевірки симптомів.

Доктор Кемерон Вулф, фахівець із інфекційних захворювань з Університетської лікарні Дьюка, радить пройти обстеження відразу ж, як тільки у вас з’являться симптоми COVID-19.

«Якщо ви чекаєте, поки у вас не почнеться задишка, ви вже значною мірою пропустили той період, коли ці ліки будуть корисними», — сказав Вулф.

Де можна отримати пігулки?

На жаль, в Україні ще не можна скористатися пігулками від коронавірусу. Коли ця новаторська технологія дійде до нашої країни, поки невідомо. Але процедура отримання ліків, коли вони з’являться в побуті, вже ясна.

Спочатку вам знадобиться рецепт від лікаря чи іншого уповноваженого медичного працівника. Уряд закупить таблетки у компаній Merck та Pfizer і надаватиме їх безкоштовно, але на початковому етапі поставки будуть обмежені. Вони будуть відправлені до міст, де їх можна буде придбати в аптеках, громадських медичних центрах та інших місцях. Лікування триває п’ять днів.

Деякі фармацевти зможуть провести швидкий тест на COVID-19 та виписати таблетки за одне відвідування. У багатьох штатах так уже роблять при грипі чи фарингіті.

image2

Чи ефективні таблетки для штаму Omicron?

Очікується, що таблетки будуть ефективні проти Омікрону, оскільки вони не націлені на білок spike, де знаходиться більшість тривожних мутацій цього варіанту. Обидві таблетки діють по-різному, щоб запобігти розмноженню вірусу.

Чи є інші варіанти для нових пацієнтів, які приймають COVID-19?

Так, але вони не такі прості у застосуванні, як таблетки: вони вводяться внутрішньовенно або ін’єкційно, як правило, у лікарні чи клініці. Три препарати забезпечують антитіла, що борються з вірусом, хоча лабораторні випробування показують, що з них не ефективні проти Омікрон.

Препарат проти антитіл британської компанії GlaxoSmithKline, схоже, працює, і офіційні особи кажуть, що вони працюють над збільшенням постачання не лише до США, а й до інших країн.

Єдиний схвалений противірусний препарат – Ремдевір – призначений для людей, госпіталізованих із COVID-19.

Висновок

На сьогодні українці мають піклуватися про свою безпеку. Найкращим варіантом буде обмежити виходи з дому та соціальні контакти. Не всі люди ще знають про безпечні варіанти розваг. З ними ви зможете ознайомитися на сайті. Пам’ятайте, безпека та стан здоров’я має стати пріоритетом для кожного.

Реклама

Ще статті по темі

Back to top button