ВійнаКультура

«100 днів Широкої війни»: чернігівський письменник видав книжку про події повномасштабного вторгнення

Із початком повномасштабного вторгнення кожен українець став свідком новітньої української історії, яка щодня пишеться на наших очах. Почуваючись частиною чогось нового та великого, багато хто почав писати власний «літопис». Хтось виливав пережите на сторінках приватного щоденника, інші – публікували відчуте в соціальних мережах. Для декого пережите так і залишиться записаною на аркуші власною таємницею, а для інших – знайде розголос у сюжетах, ЗМІ, книжках.

Одним із тих, хто вів свій щоденник й ухвалив рішення видати написане, став житель Чернігівщини, журналіст, автор книжок Василь Чепурний.

  • Я вів щоденник у ФБ, не думаючи, звісно, про жодну книжку. Але серед читачів моєї сторінки була відома письменниця Любов Голота. Вона першою подала ідею, що це треба оформити у книжку. Пані Любов – редакторка газети «Слово Просвіти», і вона попросила кілька уривків надіслати для публікації в газеті. Готуючи тексти до видання, я побачив, що воно дійсно, суто літературно, може скластися в книжку. Так ідея і з’явилася.

Свою книжку пан Василь назвав «100 днів Широкої війни». Вийшла вона у світ накладом у 500 примірників. Зараз автор активно займається просуванням свого дітища.

Серед замовників чернігівці чи є й мешканці інших областей?

  • Я надсилав першу «поставку» поштою, там адреси такі: Київ, Брюховичі (це Львівська область), Чернівці, Запоріжжя, Куликівка, Городня, Боярка. Отака географія. І Чернігів, звісно, переважно чернігівці купують.

Книжка містить опис перших ста днів війни. Утім, ви продовжуєте писати свій ФБ-щоденник, у якому змальовуєте історичні події цієї війни. Чи не натяк це на другий том книжки?

  • Я ще не думав про це. Побачу, якою буде реакція на це видання. Загалом цілком можливо. Але ж це залежить від того, як розгортатиметься війна. Я, наприклад, переконаний, що вона виллється в розвал російської імперії, а тоді це будуть, відповідно, інші теми. 

Чудовий тезис: «Війна виллється у розпад російської імперії», адже нація вбивць і справді існує надто довго. А історія дає нам чіткий урок – той, хто війни розпочинає, їх програє і зникає зі світової мапи. Все буде Україна!

Ще статті по темі

Back to top button