ВійнаСуспільство (відео)

Десятки мільярдів гривень на відновлення Чернігова: в міськраді підрахували попередні суми (Відео)

Знищили те, що будували роками, – такі наслідки «руского міра» в Чернігові. За даними Чернігівського муніципалітету, станом на 1 червня в місті вже зареєстровано понад 52 тисячі зруйнованих і пошкоджених квартир.

«В нас пряме попадання по 137 багатоквартирних будинках, плюс 632 будинки – це не пряме попадання, але також частину квартир пошкоджено, вибиті вікна», — Олександр Атрощенко, заступник чернігівського міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради.

Це не остаточні дані, комісія з обстеження зруйнованих та пошкоджених об’єктів і надалі здійснює попередній огляд будівель соціальної інфраструктури, житлово-комунального господарства, садових, дачних і приватних житлових будинків.

«У приватному секторі ми зараз пройшли 1506 домогосподарств. Майже половина не придатна для проживання – сильно пошкоджені та зруйновані. З половини орієнтовно 700 – це ті люди, які потребуватимуть житла або ж капітальних вкладень», — Олександр Атрощенко, заступник чернігівського міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради.

Тільки за попередніми даними сума на відновлення житла й інфраструктури сягатиме кількох десятків мільярдів.

«Там, де пряме попадання, це 10 тисяч квартир, ми помножимо на квадратний метр. За держбудівськими нормами він становить 16 тисяч 23 гривні. Звичайна математика, вже буде орієнтовно 10 мільярдів. Щодо приватного сектору, то ми приблизно очікуємо дві тисячі, ті, що не придатні для проживання, це ще буде не менше як 7 мільярдів. От уже виходить 17. Плюс – якщо дивитися по місту інфраструктуру – не менше ніж 20 мільярдів потрібно на відновлення», — Олександр Атрощенко, заступник чернігівського міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради.

Наразі чернігівців, у яких постраждало житло або підприємства всіх форм власності, просять зробити ось що:

«Прохання до всіх – звернутися до поліції, якщо цього ще не зробили, аби зафіксувати, що сталося та з якої причини. Якщо була пожежа, то треба звернутися ще до ДСНС.  Треба також зареєструватися через мобільний додаток «Дія», щоб задіяти всі реєстри. Якщо є фото, також усе завантажити», — Олександр Атрощенко, заступник чернігівського міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради.

Якщо ви не маєте доступу до додатка «Дія», можна звернутися до ЦНАПу або нотаріуса, незалежно від місця проживання або перебування. Після цих кроків необхідно звернутися із заявою до муніципалітету. Далі буде задіяна комісія з попереднього огляду, і вже за відповідною методикою проводитимуть оцінювання пошкоджень. Надалі держава планує створити загальноукраїнський реєстр пошкодженого майна, відповідно до якого і надаватиметься компенсація.

Журналіст: Марина Кирієнко

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button