ВійнаСуспільство

До Дня Незалежності в Ніжині хочуть побудувати меморіал, присвячений загиблим у російсько-українській війні

У Ніжині презентували проєкт майбутнього меморіалу, присвяченого ніжинцям, загиблим у російсько-українській війні. Ідея створення меморіального комплексу виникла в березні цього року. Одним із головних ініціаторів проєкту виступив Антон Геращенко, який навесні відвідав маму Олександра Мацієвського та під час спілкування з нею і міським головою Ніжина виникла спільна ідея увіковічнити пам’ять Героя України та всіх загиблих у війні ніжинців.

До реалізації ідеї долучилася досвідчена команда архітекторів і скульпторів під керівництвом Малхаза Сулеймановича. Ця команда реалізувала масштабні історичні проєкти в Батурині, Києві, Одесі, Дніпрі.

Меморіальний комплекс буде встановлений по вул. Гоголя на місці, де зараз стоїть пам’ятник радянській льотчиці Любові Губіній.

Центром цього меморіального комплексу є бронзова скульптура Героя України Олександра Мацієвського, який застиг в останню мить свого життя зі словами на вустах «Слава Україні!». Висота скульптури становить 2,2 метра. Вона буде піднята на кілька сходинок.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Меморіал пам’яті: Солдат Андрій Юдицький

Монумент буде виконаний у червоно-чорних кольорах у формі великого козацького хреста. Меморіальний об’єкт спорудять на круглому червоному граніті діаметром 16 метрів. А на чорних гранітних сегментах козацького хреста викарбують імена полеглих Героїв.

До Ніжина завітали: членкиня Національної спілки архітекторів Беленюк Жанна, яка розробила загальну концепцію Меморіалу Героїв, член Національної спілки скульпторів України Олексієнко Сергій і Малхаз Сулейманович, керівник проєкту та компанії «Тоні-М», що створюватиме меморіал.

Будуватимуть меморіал за благодійні кошти у співфінансуванні з усіма підприємцями та благодійниками, які виявлять бажання долучитися до цієї справи.

Відкрити Меморіальний комплекс планують до Дня Незалежності України.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Джерело: Ніжинська міська рада

Ще статті по темі

Back to top button