Війна

Енергетичний терор: що спільного між Чернігівщиною і Молдовою

Україна поступово оговтується від російських терористичних атак на нашу критичну інфраструктуру. Не виключенням є і Чернігівщина, яка, давайте не будемо забувати, досі залишається в зоні бойових дій і кожен день зазнає ворожих обстрілів, теж поступово відновлює свою енергетику і повертає світло в домівки своїх мешканців.

Сьогодні наші неймовірні енергетики не лише відновлюють зруйноване і пошкоджене, але й готуються до будь-яких сценаріїв, більш відомих як «блекаут» (це слово, здається, зараз навіть у немовлят на вустах). І в цьому велика заслуга як наших посадовців, так і міжнародних партнерів, які надають Україні просто колосальні обсяги допомоги електрообладнання, генераторів і тому подібного.

Але якщо Чернігівщина та вся Україна живуть понад 9 місяців в умовах повномасштабної війни і ми дещо звиклі до всіх сюрпризів, що дарують нам наші «старші брати», то останні події свідчать, що проблеми України безпосередньо впливають і на наших сусідів – Молдову.

Днями в Бухаресті відбулася друга цього року Мюнхенська зустріч лідерів (Munich Leaders Meeting), організатором якої виступає Мюнхенська конференція з безпеки. У співпраці з міністерством закордонних справ Румунії захід зібрав близько 75 учасників високого рівня напередодні засідання міністрів закордонних справ країн-членів НАТО. Основними темами були наслідки російської агресії проти України (саме так, бо зараз увесь цивілізований Світ переймається війною в Україні) та безпекові виклики в регіоні.

Інформаційний простір Молдови як і України став полігоном гібридної війни з великою кількістю дезінформації, з повідомленнями про мінування та кібератаками. Молдова як і Україна має у своєму складі анексовані росією території – Придністров’я, де сконцентровано російські військово-терористичні угрупування.

Населення Молдови як і України зараз активно займається пошуком фінансової допомоги країн Західної Європи, розвитком альтернативних джерел енергетики.

Як бачимо, проблеми у далекій від Чернігівщини Молдові дуже схожі з нашими реаліями. Але ми це вже пережили. І нас вже ніщо не здатне залякати! Світло переможе!

Джерело: https://ukrnews.org.ua/

Ще статті по темі

Back to top button