Війна

Історії війни: як під Черніговом взяли в полон 12 росіян

До початку повномасштабного вторгненні росії, Валерій був командиром Першої Чернігівської сотні. Ще з юнацтва займав активну проукраїнську позицію, багато років готував всій колектив до збройної боротьби особисто проводив безліч вишколів, а його колектив постійно брав участь у зборах резервістів та стрілецьких днях. Не дивно що він з першого дня долучився до активного відбиття збройної агресії.
Валерій згадує, що ще 24 лютого до нього звернувся підприємець і запропонував свої послуги з придбання безпілотника, з гарними характеристиками, дальністю польоту до 10 км., наявністю тепловізора, але на той момент, поруч не було підготовленого фахівця для його грамотного використання.
Після фази активних бойових дій у передмістях Чернігова, разом зі спонсорами, почав активну роботу по створенню у своєму підрозділі відділення аеророзвідки. Вже були бійці, що мали необхідний досвід та навички.
Першим успішним застосуванням БПЛА, було проведення розвідки коли залишки рашистських військ намагалися на підручних засобах переправитися через Десну. Розвідники виявили, які розбирали бліндаж і робили з нього пліт. Оперативно було викликано допомогу і завдяки злагодженим діям у було взято в полон 12 окупантів.
Коли область була звільнена від рашистів, підрозділ наростив свої зусилля. Від меценатів і фонду Сергія Притули «Повернись живим», було доставлено вже декілька апаратів. Це доволі потужні пташки, що дають можливість вести розвідку вдень і вночі, нести корисну загрузку та подовгу залишатись у повітрі.
Валерій певен, що за використанням різних типів безпілотних апаратів у військах, велике майбутнє, наявність їх у підрозділах повинна бути масовою. Їх робота дозволяє виявляти противника, його вогневі засоби, маршрути переміщення, склади, скупчення техніки тощо.

Ще статті по темі

Back to top button