Війна

Латвійська розвідка – про військові настрої білорусів і можливість участі у війні проти України

Латвійське Управління із захисту конституції (SAB) опублікувало нетаємну частину звіту про діяльність відомства у 2023 році. Серед іншого, у звіті наводиться й оцінка латвійською спецслужбою поточної ситуації в Білорусі.

Спецслужби зазначають, що в білорусів зберігається високий рівень невдоволення політичною ситуацією загалом, проте повсюдні репресії проти опозиції, ЗМІ та громадянського суспільства значно знизили будь-які ширші можливості протесту.

Білоруське суспільство стримано ставиться до подальшого зближення з Росією.

Білоруси продовжують негативно ставитися до війни Росії проти України і особливо критично ставляться до перспектив прямої участі в ній ЗС РБ.

Також SAB дійшло висновку, що білоруське суспільство негативно сприймає появу в країні ПВК «Вагнер» та інформацію про розміщення тактичної ядерної зброї.

Однак незважаючи на настрої в білоруському суспільстві, в SAB зазначають, що Кремль продовжує посилювати свій дедалі більший вплив на всі сфери державної діяльності країни. У SAB вважають, що фінансування проєктів у рамках Союзної держави дає можливість Кремлю інвестувати у військову інфраструктуру Білорусі у своїх цілях.

Також спецслужба констатує і зростання витрат на оборону в білоруському бюджеті, однак вони продовжують бути значно нижчими за витрати на внутрішню безпеку.

Водночас не припиняються і гібридні операції з використанням мігрантів щодо сусідніх країн, а держпропаганда режиму Лукашенка впродовж усього 2023 року намагалася представити країни Балтії в негативному світлі шляхом інформаційних кампаній. У латвійській спецслужбі вважають, що такий стан справ не зміниться в найближчому майбутньому.

Ще статті по темі

Back to top button