Війна

Лукашенко будує комплекси нових прикордонних застав біля Чернігівщини

Найближчим часом у прикордонній зоні Білорусі у т.ч. і біля кордонів з Чернігівською областю здійснюватиметься будівництво шести нових прикордонних об’єктів. Інформація про будівництво з’явилася на сайті білоруських державних закупівель.

Про це повідомляє білоруське видання «Флагшток».

Уже в липні 2023 року планується здати в експлуатацію нову прикордонну заставу в селі Семенівка Гомельського району. Тут планують побудувати 2-поверхову адміністративну будівлю, 3-поверховий гуртожиток для військовослужбовців на 12 житлових блоків, розплідник для утримання собак, містечко прикордонної служби, спортивне містечко та інші допоміжні будівлі і споруди.

Через місяць планується закінчити будівництво гуртожитку для військовослужбовців у селі Глибоцьке Гомельського району. Новий комплекс прикордонної застави відкрили тут 2021 року.

Дві прикордонні застави протягом найближчого року планують побудувати в Лельчицькому районі. Розташовані вони будуть у селах Гребені та Борове. Обидві прикордонні застави мають схожі архітектурно-планувальні концепції, що включають в себе адміністративну будівлю, гуртожиток на 8 житлових блоків, розплідник для собак і різні спеціалізовані майданчики.

Прикордонна застава в селі Гребені (фото з громадського обговорення проекту)

Новий комплекс прикордонної застави до кінця квітня 2024 року планують збудувати в Наровлі. Прикордонну заставу замість прикордонного поста було утворено тут у травні 2021 року. Новий комплекс прикордонної застави побудують у північно-західній частині міста на вулиці Мінській.

Передбачуване місце розміщення прикордонної установи в Наровлі

Нові будівельні роботи зі зведення комплексу прикордонної застави заплановано в селі Гдень Брагінського району. У грудні 2022 року тут було відкрито прикордонну заставу модульного типу. Будівельні роботи зі зведення повного комплексу споруд планують закінчити до кінця травня 2024 року.

Схема майбутньої прикордонної застави в селі Гдень Брагінського району

Новий комплекс представлятиме повноцінну військову частину. Крім адміністративних приміщень і місць проживання військовослужбовців тут планують також розмістити склади, їдальню, серверну, лазню і навіть теплицю. Така інфраструктура зробить прикордонну заставу максимально автономною, що обумовлено її розміщенням у зоні радіоактивного забруднення.

У грудні 2022 року відбулося відкриття ще однієї нової прикордонної застави на білорусько-українському кордоні. Вона розмістилася в селі Круговець-Калинине Добруського району.

Наразі чинна влада уникає публікації детальної інформації про вартість будівництва прикордонної інфраструктури. Про масштаби бюджетного фінансування можна судити за кошторисною вартістю будівництва прикордонної застави в Семенівці. Станом на дату початку розробки кошторисної документації на будівництво було необхідно 11,3 млн. білоруських рублів. Орієнтовна вартість закупівлі будівельних робіт та обладнання становила 12,4 млн. білоруських рублів. У перерахунку на сьогоднішні курс це понад 9 млн. доларів.

Нові об’єкти прикордонної інфраструктури в Гомельській області

На думку білоруських опозиційних журналістів, масове будівництво нових прикордонних застав свідчить про те, що Лукашенко не вірить у перспективи окупації Чернігівської та Київської областей російськими військами і зміну політичного керівництва України. Режим вкладає значні кошти у створення принципово нової прикордонної інфраструктури на наявному кордоні з Україною.

Ще статті по темі

Back to top button