Війна

Лукашенко має намір збудувати військовий полігон і містечко неподалік Чернігівщини

На білоруських прикордонних територіях планують створити військовий полігон і військове містечко. Мова йде про сусідню із Чернігівською Гомельську область.

Про це повідомляє білоруське видання «Флагшток».

У 2023 році на створення військового містечка і військового полігону планується виділити по 500 000 рублів. Ймовірно, у цю суму включено проєктні роботи.

У 2024-2025 роках на будівництво полігону планують витратити вже 30 млн рублів (приблизно 11 млн доларів), на будівництво житла та інфраструктури військового містечка ще 50 млн рублів (приблизно 18 млн доларів). Обсяг фінансування на решту два роки (з 2026 до 2027 років) в інвестпрограмі не вказано.

Примітно, що в держінвестпрограмі не міститься вказівок на місце розташування нових військових об’єктів.

Наразі на території Гомельської області немає військових полігонів. Існуючі військові містечка від старих військових частин здебільшого перебувають на балансі місцевої влади.

Грубий підрахунок показує, що за наявними розцінками на типове житло, за суму в 50 млн рублів можна звести один десятиповерховий великопанельний будинок із 13 секцій (з розрахунку, що Гомельський ДБК сьогодні продає нужденним 1 квадратний метр по 1 500 рублів, а одна секція 10 поверхового будинку становить приблизно 2 500 квадратних метрів). У такому будинку може бути 520 1-2 і 3-кімнатних квартир.

Якщо держпрограма передбачає створення окремого поселення зі зведенням соцкультпобуту, охорони, окремою енергетичною інфраструктурою та протяжними під’їзними шляхами, то обсяг житла буде значно меншим.

Нині відомо, що російський військовий контингент, який займається обслуговуванням ракетних комплексів на території старих аеродромів біля сіл Зябрівка (у Гомельському районі) та Великий Боков (у Мозирському районі), мають проблеми з розселенням особового складу: у першому випадку для розселення використовують розрізнені житлові будинки та польовий табір, у другому випадку використовують казарми білоруської військової частини біля села Прудок. Тому не можна виключати, що в держпрограмі йдеться про облаштування наявних старих аеродромів на потреби військ протиракетної оборони і будівництво житла біля них.

Журналісти припустили, що створення військового полігону і військового містечка може бути пов’язане з наказом Лукашенка про створення на українському напрямку Південного оперативного командування. Представник Міноборони Валерій Ревенко заявляв, що під час формування військового командування буде створено низку військових частин і підрозділів. У такому разі може йтися про створення повністю нової військової інфраструктури в невідомому місці.

Ще статті по темі

Back to top button