Війна

Меморіал пам’яті: 30-річний Анатолій Янюк

30-річний Анатолій Янюк загинув 3 березня 2022 року в селі Ягідне на Чернігівщині. Беззбройного цивільного чоловіка російські військові розстріляли біля двору його дідуся й бабусі. Окупанти наказали Анатолію лягти, та він відповів: «Я на своїй землі, перед вами лягати не буду». Після цих слів хлопця вбили пострілом у голову.

Тривалий час тіло лежало у дворі, потім російські окупанти вивезли Анатолія до лісу. Коли в шкільному підвалі Ягідного, куди вони зігнали все село, загинуло кілька людей, їх дозволили прикопати на кладовищі. Тоді селяни забрали й тіло Анатолія. Після звільнення Ягідного братню могилу ексгумували й невдовзі загиблого перепоховали окремо на тому ж кладовищі.

Анатолій народився в місті Славутич на Київщині. У Ягідному жили його дідусь та бабуся. Анатолій з дитинства часто приїздив туди на канікули. Після школи він навчався в Київському вищому професійному училищі будівництва і дизайну на столяра-паркетника. Потім здобув освіту електрика. Працював у Києві, Чернігові на меблевих фабриках. Їздив на заробітки в Польщу. Планував працювати водієм пасажирського мінібуса.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщині в останню путь провели п’ятьох воїнів

Повномасштабна війна застала Анатолія в Чернігові. Повернутися до Славутича він не міг – транспорт не курсував. Анатолій доїхав до автомобільного мосту в  Чернігові, а потім із друзями пішки йшов майже 18 кілометрів до Ягідного.

Зі своєю мамою чоловік востаннє говорив 26 лютого, після цього зв’язок у Ягідному зник. Про окупацію і загибель сина батьки дізналися на початку квітня, після звільнення Чернігівщини Збройними Силами України.

Забрати тіло Анатолія з моргу допомогли друзі та волонтери. Вони на руках несли білий мішок із ним через пішохідний міст, а потім поїхали до Ягідного. По-іншому зробити було неможливо, бо автомобільний міст до Чернігова зруйнували.

В Анатолія Янюка залишилися батьки, дідусь і бабуся.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button