Війна

Меморіал пам’яті: солдат Олександр Костюк

Солдат Олександр Костюк, позивний Саїд, загинув 20 березня 2023 року в селищі Білогорівка на Луганщині. Коли він із 20-річним сином Дмитром був на позиції, її почали штурмувати росіяни. Вороги закидали окоп гранатами. За годину українські військові, які прийшли на підмогу, відбили позицію, але чоловіки були вже мертві. Захиснику назавжди 41 рік.

Олександр народився в Чернігові. Закінчив Дегтярівське ПТУ. Працював водієм у Чернігові, Києві та за кордоном. Коли почалася пандемія коронавірусу, чоловік повернувся додому і влаштувався на СТО.

З перших днів повномасштабної війни Олександр разом із сином пішов до територіальної оборони Чернігова. Коли область звільнили від росіян, пройшов курс бойової підготовки і став інструктором. А 12 грудня 2022 року вирушив на Схід України у складі батальйону 119-ї окремої бригади територіальної оборони ЗСУ. Там він став командиром відділення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Прикордонні села Чернігівщини зазнали ворожих обстрілів

Олександр завжди дбав про своїх військових, домагався для них кращого забезпечення. Побратими згадують його як талановитого воїна. Його схильність планувати і зважувати все врятувала не одне життя.

«Я запам’ятав Сашка завжди усміхненим. Він жив за принципом: позитив притягує позитив. Саїд був талановитим військовим. Коли ми ще воювали в Чернігові, завдяки йому вижив наш побратим. Він так і сказав: «Саня, у мене сьогодні другий день народження. Дякуючи тобі, я живий». Тоді блокпост накрили з «Градів», а перед цим Саїд розчистив яму в гаражі і сказав хлопцям ховатися туди в разі тривоги. На Сашка можна було покластися у всьому. Зараз його дуже не вистачає», – згадує побратим Володимир Вертебний.

Попрощалися з Олександром та його сином Дмитром 29 березня 2023-го в Катерининській церкві в Чернігові. Обох поховали на місцевому кладовищі «Яцево».

У захисника залишилися мама, брат та інші рідні.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button