ВійнаКримінал

На Чернігівщині правоохоронці скерували до суду провадження щодо російського військовослужбовця за розстріл беззбройних людей

Слідчі Чернігівського райуправління поліції під процесуальним керівництвом Козелецької окружної прокуратури завершили досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом вбивства двох чоловіків російським військовим під час тимчасової окупації території Чернігівського району у березні 2022 року.

В ході досудового розслідування слідчі поліції встановили, що під час перебування в окупованому селі Слобода Чернігівського району військовослужбовець армії рф, діючи за змовою з групою інших невстановлених російських військових, увірвався до одного з приватних помешкань. В погребі цього господарства на той момент перебувала група беззбройних громадян, в тому числі двоє неповнолітніх. Люди використовували погріб як укриття, переховуючись в ньому від обстрілів.

Слідство встановило, що окупанти під загрозою застосування автоматичної вогнепальної зброї вивели всіх чоловіків на подвір’я. Там фігурант і його спільники змусили людей роздягнутися до спідньої білизни та прискіпливо оглядали кожного.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Продався росіянам за гроші: у Чернігові ухвалили вирок рецидивісту за державну зраду

Двох чоловіків фігурант запідозрив у приналежності до Збройних Сил України, хоча ті були без зброї та будь-якого військового спорядження, у цивільному одязі.

Російський окупант, діючи з метою умисного вбивства цих людей, відвів обох до розташованої по сусідству безхазяйної господарської споруди. Там він холоднокровно розстріляв беззбройних чоловіків. Від отриманих вогнепальних поранень обидва потерпілі загинули на місці.

До поліції повідомлення про вчинення цього військового злочину надійшло відразу після вигнання Силами оборони України російських окупантів з території Чернігівщини. Тоді ж було відкрите кримінальне провадження за частиною 2 статті 438 Кримінального кодексу України (порушення законів та звичаїв війни, поєднане з умисним вбивством). За такі діяння закон передбачає від десяти до п’ятнадцяти років позбавлення волі або довічне ув’язнення.

В процесі здійснення досудового розслідування слідчі Чернігівського райуправління поліції під процесуальним керівництвом прокурорів Козелецької окружної прокуратури встановили особу фігуранта, а також провели весь спектр необхідних слідчих дій.

Сьогодні матеріали кримінального провадження із обвинувальним актом було передано на розгляд до суду.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Джерело: Поліція Чернігівщини

Ще статті по темі

Back to top button