ВійнаСуспільство (відео)

Нариси реальних подій: вийшла друком книжка про війну на Чернігівщині (Відео)

Кожен із нас, українців, підсвідомо відчував наближення війни, але повірити в те, що вона почалася, було вкрай важко, – так пригадує початок повномасштабного російського вторгнення Іван Богатирьов, вчений-кримінолог, доктор юридичних наук і професор. Він, як і більшість мешканців міста, не міг збагнути, як Білорусь може дати дорогу російським окупантам, а ті, у свою чергу, розпочнуть повномасштабний наступ. Адже багато років Чернігівщина мала добрі сусідські стосунки з білоруським Гомелем. Утім, черги до банкоматів та аптек у місті та дзвінки рідних переконували: найстрашніше сталося, війна поряд. Тож разом із дружиною почали готуватися, адже вирішили залишитись у місті.

«Ми якраз уже були в підвалі, зібрали речі і мені спала на думку така ідея, не знаю навіть звідки, але я вирішив, що буду вести щоденник», – Іван Богатирьов, автор книжки «Війна на Чернігівщині», вчений-кримінолог. 

Відтоді всі свої переживання та спостереження він ретельно занотовував. Новини, які вдавалося дізнатися, також ретельно перевіряв, бо розумів, що ворог підступний і спеціально поширює неправду. Цю ідею також підтримувала дружина. Разом із нею та сусідами вони трималися 21 день, і тільки коли в мікрорайоні зникло все, а шалені обстріли зруйнували сусідські будинки – вирішили виїхати. Але і там автор не полишав справу й активно збирав всі новини та факти – розумів, що через час усі події сприйматимуться інакше.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вийшла друком книга «Війна на Чернігівщині. Нариси реальних подій»

«Я, наприклад, відправив цю книжку до Харкова, мені телефонує мій колега та каже: так тут же і про Харків написано. Я відправив до Херсона, а вони кажуть: тут і про Херсон є. Але ж це не про сам Херсон, а мається на увазі про тих людей, які пережили це все. Тому книжка – це внутрішнє переживання автора», – Іван Богатирьов, автор книжки «Війна на Чернігівщині», вчений-кримінолог.

Тож каже, що напрацювання, які вийшли друком у книжці «Війна на Чернігівщині», це не історична хронологія, а особиста історія пережитого.

«Я хочу, щоб ми жили в мирі, щоб ми відбудували це все. Але ми повинні допомагати насамперед тим, хто стоїть зараз на передньому фронті. Мені дуже шкода, що ми постійно читаємо новини, що в Чернігівську область і Чернігів привозять наших загиблих героїв – це ж кращі, це ті, хто міг би створювати сім’ї. Вони могли б принести велику користь нашій державі та нашому місту. Тому для майбутніх поколінь це певна історія людини, яка пережила ці всі події», – Іван Богатирьов, автор книжки «Війна на Чернігівщині», вчений-кримінолог.

Зараз автор каже, що перемогу наблизити може кожен, головне робити все можливе на своєму місці та допомагати ближньому. А найбільша його мрія, аби кожен українець зрозумів свою ідентичність, а весь народ став єдиним цілим.

«Треба менше нести в суспільство негативної інформації, по можливості, там, де ти можеш, – словом, фінансово, своїми руками допомогти своїм сусідам і друзям вижити в цій ситуації.

Нам треба просто разом, усім гуртом відбудувати той Чернігів, який ми мали до війни та навіть зробити його кращим», – Іван Богатирьов, автор книжки «Війна на Чернігівщині», вчений-кримінолог.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст: Марина Кирієнко

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button