Війна

Навіть під час похоронних процесій ворог обстрілює людей: ситуація на Новгород-Сіверщині

Ворог щодня обстрілює прикордонні громади Новгород-Сіверського району. 14 травня внаслідок обстрілу села Грем’яч через отримані травми загинув чоловік. Зокрема, ворог здійснює обстріли зі ствольної артилерії та мінометів по громадах району. Новгород-Сіверський район межує з кордоном країни ворога, тому прикордонні села кожного дня наражаються на небезпеку.

«Щодня ми фіксуємо обстріли і по Семенівській громаді, і по Новгород-Сіверській. Поминальні дні були тривожні, були обстріли. Навіть під час поховальних процесій ворог обстрілює людей. Наразі є такі громади, в яких нема ні світла, ні газопостачання. Звісно, відповідні служби намагаються виїздити та ремонтувати. Проте не скрізь це можна зробити. Є села на прикордонні, де продовжують жити люди, хоча ці села постійно перебувають під обстрілами ворога. Ми намагаємося евакуювати людей, вмовляємо їх, майже кожного дня вивозимо людей із прикордоння в більш безпечну зону. Але не всі хочуть виїжджати. Зокрема, це стосується людей похилого віку, хоч і деякі сім’ї з дітьми теж продовжують жити в небезпечній зоні. Наразі ми пропонуємо дітям із прикордонних сіл поїхати в табори для відпочинку. Понад 100 путівок розглядаємо разом із Чернігівською ОВА для дітей Семенівської та Новгород-Сіверської громад. Життя людей є зараз найголовнішим», – розповів у коментарі ЧЕЛАЙН очільник НовгородСіверської РВА Сергій Сергієнко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Чернігові водолази-сапери розміновують водойми (Фото)

У громадах району було зафіксовано чимало випадків обстрілу ворогом автомобілів, які доставляють необхідні продукти до прикордонних сіл. Проте, за словами Сергія Сергієнка, в районі зараз шукають нові способи доправлення необхідних товарів на прикордоння.

«Ми знаходимо можливість постачати продукти до прикордонних сіл. На жаль, не скрізь вдається це реалізувати. Є населені пункти, які розташовані в небезпечній зоні, де невелика кількість людей, до яких заїхати неможливо через значну небезпеку. Ми шукаємо можливості передачі в ці села продуктів через старостинські округи, через волонтерів», – зазначає Сергій Сергієнко.

Керівник Головного управління розвідки Міноборони України Кирило Буданов в інтерв’ю The New York Times повідомив, що Росія найближчим часом може розпочати новий наступ у Сумській області. Що думають із цього приводу в Новгород-Сіверському районі, який безпосередньо межує з Сумською областю, та чи готові до нових провокацій зі сторони ворога?

«У нас нема інформації від військових про наступ стосовно наших регіонів. Ми помірковано до цього ставимося. Поставлені обласною ОВА завдання ми будемо виконувати. У випадку небезпеки маємо евакуаційні автобуси та достатньо пального. Тобто ми підготовлені», – пояснив у коментарі ЧЕЛАЙН Сергій Сергієнко.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Оксана Замятіна

Ще статті по темі

Back to top button