Війна

Ніколюк розповів про перший день повномасштабної війни і оборону Чернігівщини

Генерал-майор, Герой України Віктор Ніколюк тривалий час очолював Оперативне командування «Північ» і саме він керував обороною Чернігівщини в період активних бойових дій у 2022 році.

Нині Віктор Ніколюк – командувач підготовки командування Сухопутних військ ЗС України.

«24 лютого 2022 року я зустрів на посаді командувача Оперативного командування «Північ». З частиною штабу ми знаходилися в Конотопі на навчаннях «Заметіль-2022» та відпрацювали оперативно-тактичні завдання, визначені в межах заходів. Саме на Сумщині ми зустріли російського ворога та почали опір загарбникам, просуваючись на Чернігівщину, аби закрити ворота до Півночі. Понад місяць підрозділи, які входили в склад Сил оборони, героїчно боролися із російською навалою. Понад місяць мешканці Чернігівської області всіма способами допомагали нищити колони ворога, обрізати логістику та уражати російську військову техніку та особовий склад. Тоді я вчергове побачив сотні розбитих домівок, десятки людей, які бігли до нас, які чекали, коли ми визволимо їхнє село чи місто. В той час я розумів, що ми сила, яку вже не зупинити. В нас немає іншого вибору, ніж покінчити з тими, хто вбиває наших дітей, наших жінок та сестер. Хто вбиває наших воїнів, які захищають свою землю, яку вони прийшли просто відняти, знищити нас, нашу історію і культуру», — зазначає Віктор Ніколюк.

Також генерал-майор акцентує увагу на тому, що ворог заслуговує лише на смерть – нема прощення російським окупантам.

«Ворогу немає прощення, немає вибачення, немає жалю. В памʼять про всіх, кого вони позбавили життя. В памʼять про наших побратимів. Обертаючись сьогодні на два роки назад я вчергове дякую кожному і кожній, хто втримав північний форпост, розбивши противника. Згадую імена тих, хто ціною свого життя захистив Сіверщину. Вічна вам памʼять та слава», — зазначає Віктор Ніколюк.

Ще статті по темі

Back to top button