Війна

По пів квадратного метра на кожного: у КНДІСЕ розповіли про те, як військові рф тримали «на підвалі» жителів Чернігівщині

Експерти Київського науково-дослідного інституту судових експертиз провели дослідження за фактами злочинів росіян, вчинених у березні минулого року в селищі Ягідне на Чернігівщині. Про це розповів директор КНДІСЕ Олександр Рувін.

За інформацією експертів, впродовж 28 днів російські військовослужбовці утримували в заручниках понад 350 цивільних громадян (серед яких близько 80 дітей). Люди перебували у підвальному приміщенні місцевої школи (загальна площа близько 200 квадратних метрів) в антисанітарних умовах, практично без води та їжі. Вони систематично зазнавали психологічного та морального насильства.

За свідченнями очевидців, російськими солдатами були розстріляні понад 20 цивільних жителів. Жертвами російського терору стали також 11 людей, які не витримали нелюдських умов. Їх імена та прізвища, а також дати смерті, інші заручники записували на стінах підвалу до самого звільнення села військовими ЗСУ 30 березня 2022 року.

«25 травня група експертів КНДІСЕ, у межах забезпечення спільної роботи з експертами Міжнародного кримінального суду, прибула для огляду та фіксації наслідків злочину, скоєного в селі Ягідне Чернігівської області. У співпраці з іноземними колегами експертами Інституту було здійснено огляд та детальну фіксацію обстановки на місці події. Використовувалося 3D-сканування та аерофотозйомка всієї території населеного пункту», – розповів директор КНДІСЕ.

Експертами було оглянуто, зафіксовано та відскановано усі приміщення школи, у тому числі й підвалу, у якому утримувалися цивільні полонені. За допомогою спеціальних експертних квадрокоптерів було проведено високоякісне фотографування усіх об’єктів та складений ортофотоплан.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: росіяни обстріляли два села на Чернігівщині

«Це було зроблено для того, щоб за допомогою створеної на основі більше ніж 2000 фотографій цифрової моделі можна було здійснити візуалізацію обстановки в приміщеннях, проводити необхідні вимірювання, визначати відстані між об’єктами та аналізувати обстановку в приміщеннях з будь-якої точки спостереження. Застосовані методи створення ортофотопланів та об’ємних 3D-моделей є одними з передових у проведенні фіксації обстановки складних і великих за площею місць вчинення злочинів, місць природних катастроф, трагедій тощо», – пояснює Рувін.

Відповідні методи дозволяють із високою точністю фіксувати найменші деталі обстановки, їхню локалізацію та взаємне розміщення. Таким чином, через відповідні моделі та плани можна отримати всю необхідну інформацію про місця подій.

На цьому, за словами Олександра Рувіна, експертна робота не завершується, адже слідчими СБУ в Чернігівській області призначено до Київського НДІСЕ низку нових, більш детальних комплексних експертиз. Вони дозволять створити належну доказову базу для підтвердження факту геноциду російськими окупантами цивільних громадян України за фактом подій у селищі Ягідне.

«Під час проведення експертиз з різних напрямків досліджень були зібрані відповідні докази, які стануть основою для притягнення до відповідальності військових рф, причетних до скоєння злочинів на території України. Ми детально аналізуємо всі пошкодження, визначаємо їхній характер та особливості, тип зброї, яку було використано для руйнації української цивільної інфраструктури, житлових будинків тощо. Окрім того, стане можливим визначення належності російських військовослужбовців, які вчиняли ці злочини, до конкретних військових частин, характеру незаконних дій окупантів, а також створення підґрунтя для проведення подальших слідчих дій у межах розслідувань слідчими Міжнародного кримінального суду», – резюмував очільник КНДІСЕ.

Результати досліджень стануть важливою інформацією для подальшої роботи правоохоронних органів та урядів країн, що беруть участь у роботі трибуналу щодо дій рф.

Зазначимо, що, коментуючи необхідність всеосяжних експертиз під час розслідування злочинів військових рф на території України, військово-політичний оглядач групи «Інформаційний спротив» Олександр Коваленко зазначив, що «інакше ніяк бути не може».

«Бо за рахунок таких розслідувань відбувається встановлення фактів воєнних злочинів, які чинять російські окупанти проти цивільного населення, полонених і так далі й тому подібне. А також фіксується використання заборонених типів озброєння з боку російських окупаційних військ», — пояснив експерт.

«Тому такі комплексні розслідування не тільки збагачують базу доказів для передачі в міжнародні інстанції та проведення розслідування щодо злочинів вже на міжнародному рівні – злочинів, які скоїли росіяни», — підкреслив представник «Інформаційного спротиву».

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Джерело: УНН

Ще статті по темі

Back to top button