Війна

Поступово «занурити» людей у цивільне життя: Іван Ващенко – про ветеранську політику на Чернігівщині

На 1 січня 2022 року на території області обліковувалося близько 14 тисяч учасників бойових дій. Зараз про конкретну кількість ветеранів та ветеранок війни мова не йде, втім очевидно, що після нашої перемоги їх буде набагато більше. А думати про те, як забезпечити належною допомогою та підтримкою кожного і кожну (не забуваймо і про родини загиблих захисників), – треба вже зараз. Тобто потрібно напрацювати дієвий механізм реалізації ветеранської політики.

Що зараз відбувається на Чернігівщині в цьому плані – розповів заступник голови Чернігівської ОДА Іван Ващенко в програмі «Праймвечір. Акценти» на «Українському радіо – Чернігівська хвиля», повідомляється на сайті Чернігівської ОВА.

«У 2018 році утворено Міністерство у справах ветеранів. Якраз тоді і починає формуватися ветеранська політика, – каже Іван Ващенко. – Роботу з ветеранами ніколи не зупиняли. Зараз, на мою думку, вона має підсилюватися. Адже війна закінчиться і нам доведеться мати справу з великою кількістю ветеранів. Основними напрямами саме в підтримці ветеранів держава бачить медичну, психологічну та професійну реабілітацію, перепрофілювання, навчання, залучення грантів тощо. Тобто ми маємо лайтово, поступово «занурити» людей у цивільне життя».  

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кордон на півночі продовжують укріплювати (Відео)

До процесу має бути залучена кожна ланка суспільства, в тому числі органи влади всіх рівнів та громадські організації. Адже, на переконання посадовця, певні проблеми з комунікацією у ветеранів війни є не тільки у суспільстві, а й у родині, коли близькі люди не знають і не розуміють, як правильно спілкуватися з людиною, яка повернулася з фронту.

«Це окремий напрям роботи, що також у сфері нашої уваги. Ми вже реалізуємо пілотний проєкт «Відновлення», працюючи з ветеранськими родинами. Плануємо його масштабувати на всю область», – зазначив Іван Ващенко.

Корисним буде й досвід іноземних країн, флагманом серед яких заступник голови ОДА вважає США: держава на різних рівнях допомагає військовим максимально адаптуватися до цивільного життя, знайти застосування своїм навичкам. Звісно, ж все це підкріплюється значним фінансовим ресурсом.

Питання підтримки ветеранів постійно підіймається під час спілкування з міжнародними партнерами, які, за словами Івана Ващенка, мають наміри допомогти у сфері медичної реабілітації. Наразі ведеться пошук приміщення, охочі працювати лікарі вже є.

Ведеться в області і робота щодо створення так званого вікна ветерана у кожному ЦНАПі.

«У першу чергу, це не про послуги. Це про повагу і про увагу, тому що людина, яка повернулася з війни, яка повернулась з фронту, має відчувати максимальний комфорт і максимальну увагу до себе», – наголосив Іван Ващенко.

Іван Ващенко зазначив, що ветеранська політика повинна набувати обертів як в обласному центрі, так і в районах області. Тому зараз розглядається низка рішень, що дійсно дозволять зрушити процес на місцях. Зі свого боку, ОВА не відкидає жодної співпраці в цьому напрямі з громадською організацією, фондом чи  об’єднанням, чиї ініціативи направлені на конструктивний результат.

Як відомо, кордон на півночі продовжують укріплювати.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button