Війна

Проєкт із підтримки немічних людей реалізують у громаді на кордоні з ворогом

Городнянська територіальна громада – єдина громада в Україні, яка межує з ворожою росією та білоруссю. Через часті обстріли та провокації територія Городнянщини належить до зони бойових дій. Усе це ускладнює підготовку до зими та створює прямі загрози для населення в забезпеченні життєво необхідними послугами – теплом, електроенергією та водопостачанням.

У таких умовах особливо важко людям похилого віку, які становлять третину населення громади. Серед них є й такі, що не можуть самі про себе подбати. Для них життєво важлива допомога інших.

Зокрема, близько 200 таких людей перебувають у Городнянському психоневрологічному інтернаті. Також більш ніж 600 пенсіонерів, зокрема 22 лежачих, перебувають під опікою Центру надання соціальних послуг.

Між тим, такі люди не покинуті наодинці з бідою. На забезпечення критичних потреб таких категорій населення спрямований проєкт «Підтримка осіб похилого віку та з інвалідністю, які потребують стороннього нагляду та проживають на теренах Городнянської громади, в підготовці до зимового періоду».

«Із Городнянським міським головою Андрієм Богданом ми говорили про те, що це люди, яких не можна ні переміщати, ні евакуювати, тобто вони мають особливі потреби. І якраз сама ідея проєкту зумовлена цією ситуацією. Коли Городнянська громада опинилася в окупації, утримання Городнянського психоневрологічного інтернату та забезпечення потреб його мешканців, по суті, лягло на громаду», – у коментарі для ЧЕline зазначив Дмитро Казіміров, керівник ГО «Сіверський інститут регіональних досліджень», керівник проєктів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Голова районної військової адміністрації розповів про ситуацію на прикордонні Чернігівщини

 «Для громади реалізація цього проєкту є надзвичайно важливою, насамперед для мешканців будинку-інтернату, розташованого за 40 кілометрів від кордону. Для нас головне, аби ці люди були забезпечені теплом, харчуванням і належним медичним обслуговуванням за умов ізоляції», – наголошує городнянський міський голова Андрій Богдан.

Забезпечити все це можна буде завдяки названому проєкту, яким передбачається створення умов для автономного забезпечення теплом, гарячою їжею, питною водою підопічних психоневрологічного інтернату, а також людей, які перебувають під опікою Городнянського центру надання соціальних послуг. Для цього закуповують потрібне обладнання.

«Це електрогенератор, щоб була можливість забезпечення електрикою, дві насосні станції, щоб було автономне водозабезпечення. Також для інтернату передбачена польова кухня, аби в закладі самі могли готувати їжу. І більш дрібні речі – газові балони та теплі ковдри», розповів Дмитро Казіміров.

Проєкт має свої терміни, прагнуть встигнути до морозів. Тож усе потрібне має бути закуплене до кінця листопада.

Спілкувалася Ірина Осташко

Фото – Сіверський інститут регіональних досліджень

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button