Війна

ПВК «Вагнер» біля Чернігівщини і табори на кордоні: що відбувається у білорусів

Останні кілька днів в міжнародному інформаційному полі з’являється дуже багато публікацій про ПВК «Вагнер», Євгена Пригожина і його можливу передислокацію до Білорусі. Деякі медіа розповсюджували інформацію про те, що «вагнерівці» можуть з’явитися на білоруських кордонах неподалік Чернігівської області.

Моніторингова група «Беларускі Гаюн» вважає, що частина інформації та заяв, які тиражувалися в різних джерелах, є спланованою кампанією з дезінформації, але була серед них і правда.

Пригожин був у Білорусі?

Моніторингова група «Беларускі Гаюн» вважає, що Євген Пригожин перебував у Білорусі 27 червня. Інформації про цілі його візиту, а також про можливу подальшу діяльність, наразі немає. Як і немає інформації, чи полетів він на своєму бізнес-джеті в Москву, чи залишився в Мінську.

Найманці ПВК «Вагнер» прибули до Білорусі?

Підрозділи ПВК «Вагнер» наразі ще не прибули до Білорусі. Це не скасовує того факту, що перекидання найманців може відбутися вже найближчим часом. Як і у випадку з Пригожиним, відкритим залишається питання, чим найманці займатимуться в Білорусі. І цей момент сильно залежить від того, з яким майном (зброєю) вони приїдуть до Білорусі.

Вагнер готуватиме атаку з території Білорусі найближчим часом?

Беручи до уваги ймовірну передачу від ПВК до Міноборони Росії важкого озброєння, найближчим часом не варто очікувати проведення військової операції силами ПВК з території Білорусі проти України.

ПВК «Вагнер» увійдуть до складу ЗС РБ?

Формування у складі ЗС РБ підрозділів, що складаються з найманців ПВК «Вагнер», видається малоймовірним, оскільки МО РБ не має фінансових ресурсів виплачувати великій кількості найманців заробітну плату, яку вони отримували за участь у війні проти України.

Чи можуть вони тренувати військових у РБ?

Тренування білоруських військових (про що говорив Лукашенко) можливе, однак це завдання короткочасне. Курс підготовки (перепідготовки) і передача бойового досвіду не може тривати вічно. Чим найманці займатимуться після виконання цього завдання – питання відкрите.

У Білорусі обладнають новий польовий табір?

Сукупність факторів свідчить, що це дійсно так. Наразі тривають роботи на території колишньої ВЧ №61732 у с. Ціль (Осиповицький р-н, Могильовська обл.), де раніше дислокувалася 465-та ракетна бригада ЗС РБ.

Що саме там відбувається?

Останніми днями надійшла велика кількість інформації про те, що туди звозять робітників з різних районів країни зі своєю будівельною технікою. За різними даними, роботи почалися в неділю (25.06) або в понеділок (26.06). Хочемо зазначити, що ці дані ще перевіряються і не є цілком верифікованими, проте наведемо те, що говорять про те, що відбувається там:

«Будують нари і туалети», «поклали новий асфальт», «проводять ЛЕП», «триває спорудження дворівневих нарів із дерева», «триває генеральне прибирання території», «збирають лавки і столи», «встановлюють намети».

Чи є якісь підтвердження, крім слів?

Так. На супутникових знімках присутні зміни. У порівнянні знімків 9 і 27 червня можна помітити зміни щонайменше в 6-и областях на території колишньої ВЧ. Щонайменше, точно відбувається прибирання території, а між казармами, де раніше був пісок, тепер його немає. У північній же частині видно й ознаки робіт.

Більш деталізовані знімки за 27.06 опублікувала «Radiosvaboda». Тут видно, що в одній тільки північній частині ВЧ зміни є в 5-и областях і присутні множинні об’єкти, що повторюються. Це можуть бути як намети, так і техніка. Якщо ж зіставити фото з даними, що встановлюють намети, то, вочевидь, іде обладнання великого наметового табору. У такому разі, тільки в найбільшій області можна помітити мінімум 6,5 рядів по +-20 об’єктів = 130. Якщо це великі намети, то в одному може бути до 50-и осіб, тобто на 130 наметів до 6500 осіб.

Там розташовуватиметься ПВК «Вагнер»?

Поки що невідомо, хто саме там розташовуватиметься, і чи буде взагалі. Самі роботи і поточні супутникові знімки не свідчать про те, що там дислокуватиметься ПВК «Вагнер». Так само, як про це не свідчать і поширювані відомості про нібито термінові замовлення на виробництво меблів та обладнання для військових.

Завдяки інформації від білорусів у найближчому майбутньому ми точно дізнаємося, чи буде там хтось розташовуватися і хто саме. Поточний стан інфраструктури військового містечка біля с. Ціль потребуватиме достатнього часу на приведення його в придатний для використання стан. Так, будь-хто може жити в наметах, але ремонт казарм займе точно не два дні.

Це єдиний табір, який зараз обладнують у Білорусі?

Прямо зараз це єдине місце, де підтверджено проведення робіт. Також надходила непідтверджена інформація, що польові табори можуть з’явитися в Гродненській, Мінській і Вітебській областях. Повторимо, поки що ця інформація не підтверджена.

Джерело: «Беларускі Гаюн»

Ще статті по темі

Back to top button