Війна

Рашисти окупували села Політрудня та Пекурівка ще вранці 24 лютого 2022 року

Населені пункти Політрудня та Пекурівка розташовуються поряд одне від одного на півночі Чернігівської області. Через відносну близькість до кордону, окупація в них розпочалася вже вранці 24 лютого 2022 року.

ЗСУ готувалися тут зустрічати російські війська, що рухалися з території Білорусі. В день початку повномасштабного вторгнення, близько 7 ранку, міст через річку Cм’ячка підірвали українські військові. Тому російські колони бронетехніки підходили в Політрудні до річки, а потім розверталися й шукали інші шляхи. Розповзалися по всіх наближених населених пунктах аби уникнути скупчення техніки. Їхали лісами, в яких їх знищували ЗСУ. Та все ж вони налагодили понтонний міст і тоді колони рухалися селом у напрямку Чернігова. Пекурівка та Політрудня стали транзитними для росіян.

Особливістю цього регіону є те, що евакуація цивільних мешканців до появи російських військових була майже неможливою. Через підрив кількох мостів, села були логістично відрізані від Чернігова, а потім перейшли під контроль окупаційних військ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дві прикордонні громади Чернігівщини – під ворожим вогнем

Російські військові відразу поставили блокпости на в’їздах до сіл. Цивільних мешканців зупиняли, перевіряли документи, телефони та автомобілі. У Політрудні тих, хто здавався підозрілими тримали в ямі біля блокпоста, декого безжально били. Так могло тривати годинами.

ЗСУ давали відсіч російським військовим, тому вони мали втрати. Місцеві мешканці розповіли про випадок, коли росіяни взяли в заручники сина одного з медиків, що на той час був у селі. Змусили надавати допомогу своїм пораненим військовим, адже їх лікар нібито був некомпетентним. Пограбували місцеву аптеку та поїхали в напрямку Чернігова.

Російські військові в Політрудні ходили по хатах, де люди не жили, та забирали речі. Викрадали техніку та обладнання на місцевих підприємствах. А коли “освободітєлі” втікали з Чернігівщини в сторону кордону, то місцеві бачили як везли собачі будки, подушки, килими, скрині та навіть причеп із коровою та телям на ньому.

1 квітня 2022 року російські війська покинули село.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Джерело: Освітній дім прав людини у Чернігові

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button