Війна

Рідним загиблого воїна з Талалаївської громади вручили орден «За мужність» посмертно

Орден «За мужність» III ступеня посмертно вручили рідним загиблого на війні Сергія Іваненка, який був уродженцем Талалаївської громади Прилуцького району.

Про це пише сайт громади.

14 жовтня, в День захисників і захисниць, голова Чернігівської ОВА В’ячеслав Чаус і командувач ОК «Північ» Віктор Ніколюк вручили батькам, дружинам і дітям загиблих воїнів 26 державних нагород згідно з Указом Президента України. Їх відзначили за особисту мужність і самовіддані дії, виявлені в захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України. Усі ці родини – з Чернігівщини.

Нагороду Сергія Іваненка, який був уродженцем Талалаївської громади, отримали його мама Світлана Павлівна, сестра Таня, брат В’ячеслав і племінник Славик.

«Уперше після визволення Чернігівщини вони всією родиною відвідали і село Лукашівку, місце, де загинув їхній Серьожка. Цей страшний бій для хлопця, імовірно, був першим і… останнім. Як розповідають рідні загиблих у Лукашівці, наших захисників взяли в оточення. Були вони тільки з автоматами, а їх «градами», бомбами з літаків, танками…», – йдеться в повідомленні.

Сергію Іваненку було 25 років. У Талалаївці пам’ятають його старанним учнем, чудовим футболістом і просто щирим, добрим юнаком. Він закінчив Національний університет «Чернігівська політехніка», працював за фахом в одному із відділень «Альфа-банку», грав в одній із чернігівських команд.

Як розповідають рідні, Серьожа перші пару днів війни ховався в підвалі, здав кров… Мама просила їхати додому, а він відповів, що більше не буде ховатися, бо це не вихід. Шукав можливість записатися в тероборону. Не взяли, бо хлопець не служив строкової служби. 3 березня розповідав по телефону мамі, що склав військову Присягу і віднині служитиме в ЗСУ.

Тоді він уперше в житті взяв до рук автомат.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Батькам загиблого ніжинця Олександра Бориса передали орден Данила Галицького

8 березня Серьожа вітав маму і сестру. Він не казав про ту ситуацію, яка є насправді, навпаки, як завжди, підбадьорював їх. Наступного дня зв’язку вже не було…

Усі 26 захисників, рідні яких отримали їхні нагороди, загинули в нерівному бою 9 березня в Лукашівці, хто вижив – потрапили в полон. Тіла загиблих вдалося забрати тільки в перших числах квітня, після відступу загарбників. Сергія Іваненка рідні опізнали лише 11 квітня. 13 квітня його поховали в Талалаївці.

«Усього тиждень Сергій був захисником за життя та залишиться ним навічно!», – зазначили в громаді.

Фото: Талалаївська громада

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button