Війна

Ситуація у Білорусі: військова активність у т.ч. неподалік від Чернігівщини

Через триваючу перевірку ВС РБ, а також проведення інших заходів бойової підготовки тривають активні переміщення військової техніки та польоти авіації. До Білорусі прилітали два військово-транспортні літаки ВКС РФ. Також фіксувалися польоти винищувачів і розвідувального літака ВКС РФ на аеродромі «Барановичі».

Про це повідомляє моніторингова група «Беларускі Гаюн».

Авіаційна активність

Авіаційну активність спостерігали на аеродромах «Мачулищі», «Ліда», «Барановичі», «Бобруйськ» і в Національному аеропорту «Мінськ». Фіксували польоти літаків і вертольотів ВПС РБ і ВКС РФ.

25 березня на аеродром «Барановичі» прилітав військово-транспортний літак Ан-12 ВКС РФ.

25 березня фіксували польоти гелікоптерів ВПС РБ з аеродрому «Мачулищі» в Постави. А 26, 27 і 30 березня фіксували польоти гелікоптерів по Ошмянському р-ну.

25 березня військово-транспортний літак Іл-76 ВПС РБ полетів з аеродрому «Мачулищі» на аеродром «Кубинка» (Росія). 27 березня літак повернувся в Білорусь.

26 березня на аеродромі «Барановичі» фіксували польоти винищувачів, а також розвідувального літака Су-24МР ВКС РФ.

29 і 31 березня фіксували польоти вертольотів 50-ї змішаної авіаційної бази ВПС РБ у районі західного кордону Білорусі.

30 березня в аеропорт «Гомель» з Росії прилетів військово-транспортний літак Ан-12 ВКС РФ.

Залізнична активність

25 березня на станцію Осиповичі-1 прибув ешелон із технікою 19-ї механізованої бригади. У рамках перевірки бойової готовності підрозділ було перекинуто на полігон «Осиповицький».

30 березня в Гродно прибув ешелон із технікою 202-го окремого механізованого батальйону 6-ї механізованої бригади. Підрозділ повертався в пункт постійної дислокації після польового виходу та участі в перевірці бойової готовності.

30 березня на станції Полонка формувався ешелон із технікою 350-ї та 841-ї груп артилерії. Підрозділи переміщуються на полігон «Осиповицький» для участі в конкурсі на кращу артилерійську батарею.

Переміщення автомобільними дорогами

Поодинокі машини ЗС РФ неодноразово були помічені в Мозирі та на території Мозирського району.

Поодинокі машини, невеликі колони (до 10 одиниць техніки), а також великі колони (10+ одиниць техніки) ЗС РБ були помічені в Мінську, Мозирі, Гомелі, Гродно, Барановичах, Дятловому та Дятловському р-ні, Петриківському р-ні й на окремих ділянках республіканських та місцевих автомобільних доріг М6, М7, М9 та ін.

Бойова підготовка

Заходи бойової підготовки з підрозділами ЗС РБ проводили на полігонах «Гожський», «Лепельський», «Брестський», «Борисовський», «Обуз-Лесновський», «Лосвідо», «Осиповицький», «Доманове», «Ружани», «Мар’їна Гірка», «Лісище», а також на об’єкті «Лінії Хреніна» (Жабінковський р-н) і окремих ділянках місцевості (Ошмянський і Поставський р-ни).

Зміни чисельності угруповання ЗС РФ і ПВК «Вагнер» у Білорусі: немає даних.

Загальний висновок щодо поточної ситуації

30 березня в аеропорт «Гомель» з Росії прилетів військово-транспортний літак Ан-12 ВКС РФ. Не виключено, що приліт літака може бути пов’язаний із черговою ротацією російського контингенту, розташованого на аеродромах «Зябрівка» і «Мозир» («Боков»). Раніше ротацію російських військових фіксували у грудні 2023 р.

Ще статті по темі

Back to top button