Війна

«Живі листи»: режисерка із Чернігівщини створила у столиці проєкт на підтримку бійців і всіх, хто наближає Перемогу

Повномасштабна війна пробудила в українців найщиріші почуття, якими люди діляться одне з одним. Адже моральна підтримка не менш важлива, ніж допомога речами, грошима чи ще якимись матеріальними благами.

Нещодавно у Києві стартував проєкт «Живі листи», створений Театром на Лівому березі спільно з режисеркою Олесею Моргунець-Ісаєнко, яка родом із Чернігівщини. Перший лист хлопчика Артема вже прочитав актор Андрій Ісаєнко. Вийшло напрочуд щиро і зворушливо. Цей лист уже знайшов відгук у серцях і душах наших захисниць і захисників.

За словами Олесі Моргунець-Ісаєнко, проєкт народився під час щирої розмови.

«Сиділи і розмовляли — я, мій чоловік і актриса Театру драми і комедії Леся Самаєва. І ми розмірковували, що ще можна зробити після того, як передали «швидку» парамедикам від арт локс і роскс майданчику. І так поступово виникла думка про проєкт із читання листів акторами. Оскільки в мене є фотоапарат і я вмію монтувати, запропонувала таку ініціативу, театр погодився», — у коментарі для ЧЕline зазначила режисерка.

Уже записали серію таких листів. Виходитимуть вони раз на тиждень, щопонеділка. 

«Наприкінці кожного відео в нас є пошта [email protected], куди люди можуть надсилати листи. З них найбільш чуйні та душевні ми прочитаємо з акторами. А решту листів передаватимемо адресатам. До того ж, ми хочемо, щоб листи писали не тільки військовим, а добре було б, щоб вони були адресовані парамедикам, рятувальникам, хлопцям, які лежать у госпіталях, бійцям, які втратили кінцівки. Мені здається, що це могла би бути жива розмова цивільного населення з людьми, які захищають Україну», — каже Олеся Моргунець-Ісаєнко.

По перші листи авторка проєкту звернулася до знайомої Олександри Денисенко, чоловік якої – актор Михайло Денисенко – нині служить. Пані Олеся знала, що знайома опікується дитячим прихистком «Отчий дім». Тож і запропонували цим діткам написати перші листи.

«І от семеро дітей нам надіслали такі листи. Я взагалі не знаю, як вони взагалі могли так написати. Дуже чуйно, проникливо, до сліз і мурахів…

Поки ці листи пишуть мої знайомі з Чернігівської області, Києва, Запоріжжя, звідки мій чоловік», — розповіла режисерка.

Тривалість проєкту залежатиме від того, скільки листів надійде на пошту. Якщо люди писатимуть, проєкт буде підтримано і буде глядач, він виходитиме до нашої Перемоги.

«На сьогодні читання першого листа опубліковано на телеграмканалі ЗСУ. І там вже більше тисячі лайків. І мені в особисті повідомлення находить багато хороших слів від моїх знайомих бійців і просто людей, які дивляться. Пишуть, що це дуже потрібно, зворушливо. Кажуть, що бере за душу», — розповідає Олеся Моргунець-Ісаєнко.

Вона сподівається, що проєкт матиме свій інформаційний простір.

«Фейсбук не дуже активно пропонує наше відео, бо в ньому є слово «війна». Тому вирішили ще на Ютюб викласти, бо цей канал, можливо, військовим зручніше буде дивитися. Бо не в кожного є сторінка в Фейсбуці та Інстаграм.

Маю надію, що ці листи підтримають наших воїнів, особливо нині, коли випав сніг. З одного боку, він красивий, а з іншого, розумієш, як хлопцям там стало важче. Хочеться якось їх підтримати. Та й дівчатам важко, адже там не тільки хлопці. До речі, наступний лист у нас буде для жінок», — розказує авторка проєкту.

Наступний «Живий лист» вийде наступного тижня в понеділок. Якщо листів буде дуже багато і буде потреба, то періодичність виходу збільшать. Можливо, читатимуть по два листи на тиждень. Усе залежатиме від слухача і глядача.

Тож організатори проєкту закликають писати листи нашим героям, тим, хто нас захищає, оберігає, допомагає. До того ж, варто не забувати трохи розказати про себе, щоб наші герої знали, хто писав цього листа.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ірина Осташко

Ще статті по темі

Back to top button