ВійнаСуспільство

Студенти університету Берклі допомагають відбудовувати зруйновані школи у Чернігові

Студенти університету Берклі створили український клуб аби допомагати відновлювати українські школи, зруйновані під час війни. Одною із таких є Чернігівська школа № 20.

У березні російські ракети поцілили у дах та двір середньої школи номер 20 у місті Чернігів. Вибуховою хвилею вибило всі шибки фасаду будинку. Руйнувань зазнав і клас інформатики — там було вибито вікна, зруйновано систему опалення, пошкоджено стіни. Допомогти відбудувати цей клас взялися студенти престижного університету Берклі у Каліфорнії. Одна із них, Юлія Давій, ініціювала створення організації “Український клуб Берклі”.

«Наша головна мета — це почати рух за відновлення шкіл в Україні. У США ми бачимо Берклі ідеальним плацдармом для того, щоб розпочати цей рух. Тут вперше почалась свобода слова, де історично зародилось багато різних рухів», – зазначила Юлія Давій, президентка Українського клубу Берклі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Чернігові відбудовують будинок на Толстого, який пережив прямі влучання рашистських снарядів (Фото)

Співзасновниками клубу, крім Юлії, яка є підприємницею та інноваторкою, стали її колеги Віра та Дарія, науковці у сфері нейробіології.

«Ми змогли стати партнерами Берклі-марафону, який є дуже популярною подією серед бігунів. І ми назвали цей проект Run to Rebuild, тому що за допомогою фандрейзингу під час цього пробігу ми збирали кошти на відновлення однієї зі шкіл у Чернігові», – розповіла Віра Єфремова, співзасновниця Українського клубу Берклі.

Підключивши бігунів, жінки назбирали 6 тисяч доларів, після чого запустили окремий фандрейзінг, зібравши ще 4 тисячі.

Дарія Бакшинська, також співзасновниця Українського клубу Берклі каже:

«Цей проект є важливим, бо багато людей не знають про масштаби руйнування шкіл в Україні. Наприклад, понад 2500 шкіл пошкоджені і понад 300 повністю зруйновані і так як ми є в університеті, ми зрозуміли, що вони захочуть приділити цьому увагу».

В Організація Saved, яка стала партнером Українського клубу у зборі пожертв, розповідають, що від артилерійських обстрілів із Чернігові постраждали 27 шкіл із 34.

«З огляду на такий масштаб руйнувань у місті, самому місту впоратись просто надзвичайно складно, мова іде про десятки і десятки мільйонів доларів, які необхідні для відновлення. Ми надзвичайно вдячні, що спільнота Берклі, українська спільнота, наші студенти-аспіранти, які там навчаються, вирішили допомогти нам з відновленням», – зазначила Анна Новосад, співзасновниця благодійного фонду Saved.

В клубі розповідають, що наступними проектами будуть не лише відновлення шкіл, а й будівництво нових інноваційних закладів освіти із залученням новітніх розробок у цій галузі.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Джерело: Голос Америки

Ще статті по темі

Back to top button