Війна

У лісах прикордоння Чернігівщини знаходять уламки балістичних ракет

Вже більше року на Чернігівщині діє заборона відвідування лісів, встановлена обласною військовою адміністрацією до кінця воєнного стану в країні. Попри це, чимало людей, зокрема на Городнянщині, внутрішньо розслабились й все частіше відвідують ліси. Вже розпочався сезон грибів, й ні для кого не секрет, що чимало наших земляків ходять у ліси. Але загроза мінної небезпеки нікуди не поділася.

Про це на власному досвіді дуже красномовно розповіли співробітники філії ДП «Ліси України» Городнянське лісове господарство – повідомляє видання «Новини Городнянщини».

Лісівники й досі достатньо часто стикаються із вибухонебезпечними предметами та їхніми частинами. Саме тому підприємство подбало про ефективну взаємодію із інженерно-саперними підрозділами Збройних Сил у зоні їхньої відповідальності й піротехнічних підрозділів Державної служби з надзвичайних ситуацій. При виявленні підозрілих предметів лісівники одразу викликають спеціалістів для розмінування територій.

«Проте далеко не всі вибухові пристрої можна своєчасно й безпечно виявити візуально. На щастя, у нас поки не траплялося подібних випадків, але чимало мін і вибухових пристроїв досить важко виявити, особливо влітку на фоні буйної зеленої рослинності чи під нею, – зазначив інженер з охорони праці підприємства Денис Камко. Він нещодавно пройшов підготовку з попередньої візуальної ідентифікації вибухонебезпечних предметів на спеціальному полігоні й мав змогу особисто пересвідчитися у реальності існуючих ризиків та загроз.

Лісівникам вже доводилось виявляти вибухонебезпечні предмети у лісі й допомагати саперам та піротехнікам знешкоджувати їх. Особливо рясно такі небезпечні знахідки зустрічались в місцях підриву бойових машин та вибухів боєкомплектів, зокрема й поблизу бази Городнянського лісництва.

Трапляються й випадки, коли мінна загроза виникає знову на вже перевірених територіях. Так, наприкінці березня нинішнього року в одному із лісових масивів, який вважався до того безпечним, лісівники виявили уламки від балістичної ракети. Викликали спеціалістів, які встановили, що ворожа ракета, ймовірно, була збита силами протиповітряної оборони, а її уламки впали у лісі. Нерідко разом із уламками «приземляється» й бойова частина ракети, яка може вибухнути в будь-який момент.

Окрім державних саперних служб, лісівники плідно співпрацюють з міжнародними громадськими організаціями, які мають власні акредитовані протимінні підрозділи. Це  Швейцарський фонд з протимінної діяльності й регіональні відділення товариства «Червоного Хреста в Україні». Спільно з цими партнерами лісівники встановлюють попереджувальні знаки навколо небезпечних чи замінованих територій, а ще на узліссях розміщують інформаційні матеріали.

Принагідно вони звертаються до жителів прикордоння із проханням не відвідувати ліси. Навіть у місцях, де відсутні попереджувальні знаки, може причаїтись фатальна вибухівка, небезпечна для життя і здоров’я.

Ще статті по темі

Back to top button