Війна

У селі на Чернігівщині планують створити музей війни

Те, що відбувалося у селі Ягідне Іванівської громади під час окупації, — один з найжорстокіших воєнних злочинів, скоєних на Чернігівщині російськими військовими. Школа, у якій силою утримували у нелюдських умовах близько 300 осіб (11 померли), точно вже ніколи не буде використовуватися за своїм прямим призначенням. Втім, будівля може стати Музеєм російської окупації.

Який він може мати вигляд, хто буде власником, де брати кошти для його впорядкування – про ці та інші організаційні моменти говорили сьогодні на засіданні відповідної робочої групи (створена розпорядженням начальника ОВА від 10 лютого 2023 року №54).

Про це повідомляють у департаменті інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації.

В обговоренні взяли участь заступниця голови ОВА Жанна Шерстюк, перша заступниця голови обласної ради Ніна Лемеш, начальник Чернігівської РВА Андрій Кужель, Іванівський сільський голова Олена Швидка та науковці.

«Військові злочини з боку Росії, які супроводжувалися надзвичайною жорстокістю щодо цивільного населення мають бути зафіксовані. Такого не можна ні забувати, ні пробачати, — наголосила заступниця голови ОДА Жанна Шерстюк. —  Наша робоча група має визначити статус майбутнього музею, розробити концепцію та, насамперед, зробити все, аби зберегти у первозданному вигляді всі існуючі предмети, які стануть експонатами цього музею».

Будівля наразі законсервована. Однак, до цього процесу треба підійти ще ретельніше, аби уникнути будь-яких руйнувань.

«До нас щотижня приїжджають різні делегації. Маємо домовленість з німцями, щоб перекрити дах у будівлі, поставити вікна і двері. Та все ж маємо зберегти її автентичність, бо так вже побачив світ. Особливо після фотографії у журналі «Time», — зауважила Олена Швидка

Іванівський сільський голова каже, що мешканці громади не проти, аби в приміщенні обладнали музей, однак сподіваються, що в ньому знайдеться місце для громадського простору, де, до прикладу, могли б проводити схід села.

До цього прохання науковці ставляться насторожено.

«Музей – це цілісність. Він або є, або нема. Для його функціонування треба сховища, місце для роботи науковців і гарантії збереження фондів, а це ніяк не передбачає постійного доступу не співробітників», — роз’яснює представник Українського інституту національної пам’яті в області Сергій Бутко.

Крім того, і громада, і робоча група переконані, що для повного відтворення тодішньої картини, необхідно повернути і військову техніку, яка тоді стояла навколо школи.

Гостро стоїть питання статусу майбутнього закладу: буде він місцевим, обласним, регіональним чи державним; зберігати цілісно чи фрагментарно.

«Наші першочергові завдання: визначити статус, групу фахівців, які цим займатимуться, здійснити реконструкцію. Щодо фінансування — комунікація із європейськими структурами це найбільш продуктивний варіант. Це може здійснюватися за рахунок, наприклад, грантових проєктів. І це має бути Музей російської окупації Чернігово-Сіверщини», — акцентував директор Чернігівського обласного історичного музею імені Василя Тарновського Сергій Лаєвський.

Варто зазначити, що певні напрацювання у питанні міжнародної культурної співпраці вже є.

«Ми зв’язалися з Національним інститутом культурної спадщини Польщі. Наразі вони виділяють кошти на створення документального фільму про Ягідне. Будуть записувати спогади очевидців. Робитимуть 3-D сканування підвалу і всіх тих експонатів, що збереглися у будівлі. Роботи розпочнуться вже в середині березня, — повідомила директор Департаменту культури і туризму, національностей і релігій ОДА Людмила Замай. — Поляки готові долучитися і до збору коштів для створення музею».

Наразі ж ОВА звертатиметься до Національного музею історії України у Другій світовій війні щодо визначення статусу майбутнього музею у селі Ягідне. Паралельно робоча група комунікуватиме і з мешканцями громади, аби максимально задовольнити інтереси усіх сторін.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button