ВійнаКультура

У церкві на Чернігівщині експонують виставку «Вбиті росією: історичні паралелі» (Фото)

Жорстока росія століттями нищила українців, відбирала право мати власну державу. Нині трагічні події 1708 року, що відбувалися в Батурині, повторюються знову.

У Батурині понад пів століття утверджували національну державну ідею українські гетьмани. Тут гетьмани боролися за право обирати українцям своє майбутнє. Тут у 1708 році було проголошено проєвропейський вибір України.

Три століття тому «серцем» героїчної національної боротьби стала Цитадель Батуринської фортеці. Саме «фортеця у фортеці», гетьманська резиденція, у листопаді 1708 року перетворилася на «Азовсталь» – останній прихисток захисників та цивільних мешканців Батурина. Московські війська 1708 року дуже схожі на сучасних російських військових. А дії військ меншикова в Батурині дуже нагадують воєнні злочини росіян в Україні. У 1708 році більшість героїчних воїнів і мирних мешканців загинули в цьому підступному, жахливому та нерівному бою. Майже по всій площі міста під час розкопок археологи знаходили останки жертв трагедії. На цвинтарі церкви Воскресіння Господнього, на Цитаделі, було виявлено десятки кістяків дорослих і дітей. Багато з них мали на собі сліди насильницької смерті: на черепах, кістках загиблих були зафіксовані сліди рубаних і колотих ударів, отвори від кульових поранень. Багато скелетів були обгорілі. Траплялися зруйновані поховання, в яких кістяки були викинуті з домовин.

Упродовж багатьох років у Батурині проводять просвітницьку роботу щодо політики росії по відношенню до України. І саме на Цитаделі розповідають про знищення Батурина – каральну акцію 1708 року.

«Із початком повномасштабного вторгнення росії в Україну ми вирішили доповнити розповіді виставкою «Вбиті росією: історичні паралелі». Вона облаштована у крипті замкової церкви Воскресіння Господнього на території Цитаделі Батуринської фортеці.

Адже події, які відбуваються сьогодні, вже відбувалися на українській землі 300 років тому. Нині дуже страждали Бородянка, Буча, Маріуполь, Новоселівка, Ягідне й багато інших українських міст і сіл, то у 1708 році на вівтар жертовності був поставлений Батурин. Зараз людей убивають тисячами, не лише військових, а й жінок і дітей. І тоді також було вбито до 15 тисяч населення Батурина. І серед вбитих були жінки та діти. У нашому храмі Воскресіння Господнього у крипті зберігаються приблизно 500 останків саме жертв московського погрому. Серед них дуже багато дітей.

Тож вирішили провести історичну паралель, показати близькість подій трьохсотрічної давнини і нинішніх», – у коментарі для ЧЕline зазначила Марина Хармат, завідувачка відділу історії гетьманства Національного історико-культурного заповідника «Гетьманська столиця».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В історичному музеї Чернігова зберігається старовинний вулик (Фото)

На виставці представлені фотографії з археологічних досліджень. Це поховання убитої матері з немовлям, у якого розколотий череп, це останки двох дітей до 5 років та поховання  дівчаток-підлітків із пошкодженими скелетами від смертельних ударів.  Саме ці поховання в наш час підтверджують безжалісність «карателів» царя. Вони спростовують багато історичних міфів про Батуринську трагедію, які породжувала російська історія не одне століття. А поруч розміщені світлини сучасних діток, які загинули в Маріуполі, Бучі, Вінниці та інших містах від рук російських карателів.

«Ми наголошуємо на тому, що політика москви не змінюється. Їхня тактика – рівняти все з землею і нелюдська жорстокість. Через історичні паралелі ми можемо доносити правду про справжню «сутність» росії та її агресивні дії, що вона чинить упродовж багатьох століть проти українців», – сказала Марина Хармат.

Оглядаючи фото, можна побачити усміхнену Катерину Дяченко. Талановита дівчинка з Маріуполя, яка з дитинства професійно займалася гімнастикою та мріяла про золоту медаль на Олімпійських іграх. У свої 11 років старанна юна спортсменка брала участь у змаганнях та отримувала високі нагороди. У неї був вірний друг – пес Бася, якого їй подарували за зайняте перше місце на змаганнях. Вона його дуже любила. Влітку вона мала їхати на змагання до Іспанії. Але дівчинку вбив російський снаряд, який влучив у її будинок 10 березня 2022 року.

На фото також «сонячна» дівчинка Ліза Дмитрієва з Вінниці. Вона була довгоочікуваною та бажаною донечкою у своєї мами Ірини Дмитрієвої. Попри особливість дівчинки, мама любила її всім серцем та особисто піклувалася про її всебічний розвиток. У 2021 році Ліза стала відомою на всю Україну, взявши участь у різдвяному ролику першої леді Олени Зеленської. А мама, талановита дизайнерка, вела особисту сторінку дівчинки в Інстаграм, де вона у свої чотири роки мала багато підписників. Життя дівчинки обірвала російська ракета, випущена по центру Вінниці 14 липня 2022 року.

Ще на одній світлині – щаслива 28-річна Валерія Глодан і її 3-місячна донечка Кіра з Одеси. Журналіст за фахом, Валерія успішно працювала РR-менеджеркою. В Одесі Валерія познайомилася зі своїм майбутнім чоловіком Юрієм Глоданом і у 2019 вийшла за нього заміж. 3 січня 2022 року в родини народилася дівчинка. Як написала Валерія на своїй сторінці у Фейсбук: «Це були кращі 40 тижнів. Це новий рівень щастя». Але 23 квітня 2022 року родину спіткала жахлива трагедія. Того дня росія випустила по Одесі сім ракет. Кілька вдалося збити українським військовим, але одна злощасна ракета потрапила в багатоповерховий житловий будинок. Саме той, де перебували Валерія з донькою Кірою.

На фото серед загиблих і Оксана Поштаренко з міста Кременчук. У свої 29 років була справжньою українкою, учасницею численних громадських акцій та заходів, займалася волонтерством в місті Горішні Плавні. Працювала продавчинею в одному з магазинів в ТЦ «Амстор». 27 червня 2022 року, прийшовши на роботу, стала жертвою російської ракети, випущеної по торговому центру.

Також на виставці представлено фото Романа Нежиборця з міста Чернігова. Він навчався на фізико-математичному факультеті Національного університету «Чернігівський колегіум» ім. Т.Г. Шевченка, де й познайомився з майбутньою дружиною Антоніною. У родині народився син. Ще зі студентських років Роман пішов працювати відеооператором на чернігівський телеканал «Дитинець». Мріяв про авторський проєкт. Під час війни займався волонтерством. Але за професійну діяльність на початку квітня після допитів був розстріляний росіянами в селі Ягідному Чернігівського району.

Усім відвідувачам виставки пропонують вшанувати пам’ять загиблих. Можна і свічку засвітити за упокій їхніх душ…

У «Гетьманській столиці» прогнозують, що виставка буде постійною, адже своєї актуальності вона вже ніколи не втратить. За можливості її будуть доповнювати.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button