Війна

Як Городнянське лісництво працювало в умовах окупації (Фото)

До 6 квітня 2022 року Сили оборони повністю деокупували область. Сьогодні, у річницю, згадуємо, як лісівники філії «Городнянське лісове господарство» працювали в умовах окупації та як воєнний стан впливає на їхню роботу зараз.

Найбільше від рук окупантів постраждало Городнянське лісництво, в якому було зруйновано столярну майстерню, водонапірну вежу, склад паливно-мастильних матеріалів і дах приміщення, де зберігалися пожежний інвентар і машини. Також постраждали й оселі працівників. Склалося так, що на одній вулиці роками жили цілі покоління лісівників. Працівники філії відремонтували понівечені дахи, вікна та двері, але, на жаль, були оселі, що не підлягали ремонту. На тих місцях необхідно було будувати нове житло.

Директор філії Валентин Реуцький згадує, як працювали лісівники під час окупації: «На роботу в штатному режимі вийшли всі працівники. До своїх робочих місць діставалися крадькома через місця, про які не знали окупанти. Наші співробітники ховали техніку в лісах або за місцем проживання, щоб вберегти від розкрадання та мародерства. Саме завдяки цьому філія врятувала свій транспорт. Ми розуміли, що треба доглядати ліс, допомагати військовим, органам влади та місцевому населенню. На території філії є протирадіаційне укриття, де ми обладнали більш-менш комфортні умови. Там ховалися від обстрілів і бомбардувань місцеві жінки, діти, пенсіонери. Також ми надавали місцевим жителям прихисток у сховищі для насіння лісових культур. Намагалися допомогти всім чим могли».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Річниця деокупації: Залужний показав, як звільняли Чернігівську область (Відео)

Окупанти полишили цю територію на початку квітня 2022 року. І хоча від дати звільнення минув уже рік, лісництва філії досі потерпають від ворожих обстрілів. Особливо страждають Рубізьке, Городнянське, Тупичівське, Невклянське, Староруднянське лісництва.

Попри важкі умови праці, за 2022 рік філія сплатила понад 97 мільйонів податків і зборів. Зараз країну захищають 28 городнянських лісівників. Для оборони нашої держави підприємство відправило різних видів лісопродукції майже на шість мільйонів гривень. До того ж передали Збройним Силам України дві вантажівки.

В умовах воєнного стану лісівники філії «Городнянське лісове господарство» беруть участь у виконанні програми Президента «Зелена країна». Так, під час весняної та осінньої лісокультурних кампаній 2022 року вони висадили 2 млн 550 тис. нових дерев, а під час цьогорічної весняної лісокультурної кампанії – 700 тис. нових дерев.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Джерело: Північний лісовий офіс

Ще статті по темі

Back to top button