ВійнаСуспільство

Як підготувати дитину до приїзду батька, який служить на фронті?

Уявіть, що дитина грається у своїй кімнаті, як раптом відчиняються двері й заходить батько, який кілька місяців був на фронті. Звучить ніби приємний сюрприз: дитина має бути задоволена. Але так робити не варто – дитину потрібно готувати до приїзду батька заздалегідь.

Психологині фонду «Голоси дітей» Христина Холодницька та Поліна Старцева дали 5 порад про те, як створити найкращі умови для дитини й тата під час його відпустки з військової служби.

1. Заздалегідь повідомте дитину, що чекаєте на приїзд тата, наприклад, за тиждень до зустрічі. Але не кажіть про це із повною впевненістю, оскільки на фронті можуть бути різні обставини. Головне – наголосити, що ви всією родиною сподіваєтеся на зустріч.

2. Дитині можна запропонувати згадати приємні сімейні моменти з минулого, під час очікування тата; заздалегідь придумувати, чим разом можна зайнятися при зустрічі. З дітьми молодшого віку можна підготувати для тата невеликий подарунок, наприклад, виріб своїми руками.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: З міліціонерів у священики: історія життя чернігівця Максима Щербини

3. У спілкуванні з батьком дитина має залишатися дитиною. Не варто забороняти сину чи дочці ставити відверті питання про війну. Можна пояснити, що деякі теми можуть бути неприємні татові або це секретна інформація. Втім, дитина має право задовольнити свій інтерес.

Якщо батько травматично реагує на запитання, то це точно не провина дитини. У таких випадках доречно саме батькам звертатись до психолога, щоб підготувати себе та знати, як впоратися. Якщо тато страждає на панічні атаки, нав’язливі спогади, ПТСР чи інші проблеми, це також потрібно вирішувати зі спеціалістами. Якщо дитина стала свідком таких станів, потрібно їй пояснити, що тато зараз справляється з певними труднощами і запевнити, що такі реакції не є її провиною.

4. Сім’я повинна забезпечити військовослужбовцю якомога більше простору для відпочинку. Лише коли батько задовольнить свої потреби у спокої та відпочинку, можна пропонувати йому спільні активності. Дружина чи інший дорослий має взяти на себе роль медіатора між бажаннями тата і дитини. З’ясуйте, як кожний член родини хоче провести батькову відпустку, і тоді складіть план дій. Після фронту чоловік може гостріше реагувати на непередбачуваність чи спонтанні пропозиції, тому варто все проговорити та узгодити.

5. Батькам не варто маскувати свої емоції чи переживання та казати, що все добре, якщо це не так. Дитина все одно зчитуватиме справжній підтекст. Якщо у батька немає настрою йти на прогулянку, краще щиро про це сказати, пояснивши, що справа не в дитині.

Якщо з війни повертається мама, то рекомендації, як підготувати дитину до такого приїзду, залишаються тими самими, що й у випадку батька. Як і татові, мамі також буде потрібен час, щоб відпочити та відновити сили – а вже потім приділити увагу дитині.

Психологічну підтримку діти та батьки можуть отримати в осередку фонду “Голоси дітей” у Чернігові.

Телефон: 0(67) 200 63 01

Telegram осередку.

Також працює наша гаряча лінія: 0 800 210 106.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button