Війна

З Чернігівщини – у Білорусь: український утікач розповів про гомельський ізолятор і затриманого блогера

Про черговий випадок втечі до Білорусі чоловіків з України повідомляє білоруське опозиційне видання «Флагшток». Сусідня із Чернігівською Гомельська область потрапила в маршрут ухильників – вони перетинають держкордон, потрапляють до білоруських прикордонників, потім – до ІТТ, проходять перевірку спецслужб. Тих, хто пройшов перевірку, відвозять на кордон із Польщею. Але цього разу відпустили не всіх.

Про це стало відомо від одного з українців, який на початку липня опинився в Білорусі, а через тиждень – у Польщі. За словами Миколи (ім’я змінено), він переплив Дніпро, потрапивши з Чернігівської області в Гомельську.

«Сімнадцять хвилин плив. Метрів 450 вплав. Білоруські прикордонники здивувалися – мовляв, небагато гостей із наших країв. Потім перевіряли, чи не диверсант я і чи не агент», — розповідає Микола.

На той момент у ІТТ, разом зі співрозмовником, перебували вже семеро українських втікачів. Перевірка включала в себе поліграф і бесіду не тільки зі співробітниками білоруського КДБ, а й російського ФСБ, стверджує Микола.

«Із гебешниками двічі бачився, феесбешник приїжджав, але я з ним не спілкувався. Сказали, якщо на поліграфі збрешеш, то з ним у РФ поїдеш. Я поліграф пройшов. Мене запитували про причетність до силових відомств України і до тяжких злочинів. Гебешник сказав, що якщо пов’язаний із силовими структурами, тим більше якщо брав участь у бойових діях, то зобов’язані в рашку віддати. Але якби поліцейським був, то пофіг, або якби з учебки втік. Фесесебешник виглядав як додік звичайний. Мене йому представили, але я з ним не говорив», — зазначає Микола.

Один із семи українців поліграф не пройшов. Це чоловік із Запоріжжя, який, за словами співрозмовника, є «російським пасіонарієм».

«Його там, начебто, посадити хотіли. Але може й відпустили потім. Він хоч і російський пасіонарій, але кумедний. Розповідав, що типу він борець за права в Україні, що КНДР краща за Україну. Він у Москву хотів потрапити, але йому білоруси сказали, що він агент ГУР і нікуди не поїде, хоча там реально шиза. Він їм ФСБ почав погрожувати», — зазначає чоловік.

Йдеться про автора YouTube-каналу «Альфред Родрігес», у якого всього 356 підписників. Перше опубліковане 8 років тому відео називається «Мій найкращий друг – це президент Путін».

Останнє відео на каналі було опубліковано 27 червня. У цьому ролику автор намагається пояснити свої ідеї, стверджує, що його батько – кубинець, що до 2009 року він служив у ВДВ, жив у Єгипті, Туреччині, де займався туризмом, а 2016 року – у Росії. Потім «став захоплюватися політикою», «стежити за глобальною політикою».

У своєму останньому відео Альфред Родрігес не торкався теми війни РФ проти України, не висловлював ні проукраїнських, ні проросійських ідей.

Зрештою, як стверджує співрозмовник, групу із шести українців – за винятком Родрігеса – посадили на автобус і доправили в пункт пропуску на кордоні з Польщею. При цьому поставили заборону на в’їзд до Білорусі терміном на п’ять років.

Джерело: «Флагшток»

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button