ВійнаЕкономіка

Жителі Чернігівщини розповіли, як за час війни змінилися їхні доходи, на чому економлять і чи мають змогу донатити на ЗСУ

Повномасштабна війна принесла Україні лише горе, зруйнувала чимало доль, забрала багато життів. Купа затишних українських містечок і сіл – нині в руїнах. Зрозуміло, що багато хто втратив житло, роботу та засоби до існування… Те, що було звичним і доступним до повномасштабного вторгнення, нині лише в спогадах.

Зважаючи на такі реалії життя, вирішили розпитати жителів Чернігівщини, якзмінилося фінансове становище, чи доводиться економити, від чого відмовилися і чи є можливість донатити на ЗСУ.

Тетяна Глюк

Змінилося. Три місяці, з березня по травень, без роботи та заробітку. Загалом рівень фінансового забезпечення знизився відсотків на 30, якщо порівнювати з довоєнним часом.

Відмовилася від розваг (кіно, театр, посиденьки у кафе).

Доначу невеликими сумами загалом. Але в мене племінник «на нулі», то туди ми з рідними донатимо постійно.

Микола Силенко

Фінансове становище дещо погіршилося. Трохи впали доходи, але намагаюсь про це не думати та налаштовую себе більше працювати. Купуємо тільки необхідне. До 24 лютого частина коштів йшла на відпочинок, подорожі, екскурсії Україною. Зараз не до цього. За 11 місяців сформувалася звичка: не менше одного разу на місяць перераховувати якісь гроші на ЗСУ. Сума напряму залежить від того, наскільки добре знаєш тих, хто збирає кошти. Часто буває, що хтось із друзів у день народження просить замість привітань і подарунків закинути кошти на потреби військових. Підтримую таку ініціативу. Поєднання корисного та приємного.

Наталія Потапчук

Моє фінансове становище змінилося не стільки через війну, скільки через примусову вакцинацію від ковіду – її згубні наслідки й обставини, пов’язані з війною, змусили мене звільнитися з роботи та піти на пенсію за віком. Доходи впали вдвічі, але якщо не подорожувати (а у війну цього і не хочеться), то мені на все необхідне вистачає. Я раніше жила і зараз живу скромно, тож економити особливо нема на чому. А на ЗСУ гроші переказую. Починала з того, що донатила в різні фонди, та пізніше змінила тактику: надсилаю кошти волонтерам, яким довіряю, найчастіше тим, кого особисто знаю. Скидаю різні суми, в якийсь місяць мій загальний внесок перевищив тисячу гривень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пірнати чи ні: священник із Чернігівщини розповів, чи варто християнам купатися в крижаній воді на Водохреще

Марія Шевченко

Після повномасштабного ворожого вторгнення фінансове становище погіршилося суттєво, оскільки ціни майже на всі товари піднялись від 50 до 100%. Тож економимо на продуктах харчування. Майже відмовилися від риби, чоловік – від цукерок! З’ясувалось, що і в старості люди люблять цукерки! Ще економимо на культурному житті. Зважаючи на те, що найближчий культурний осередок – у Чернігові, добиратися до нього з Березни дорого. Живемо на пенсію, додатком є ягоди, фрукти, городина… На ЗСУ донатимо здебільшого матеріально. Зокрема перед Різдвом передала військовим Бахмутського напрямку коробку пряників власного бренду.

Михайло Жирохов

Я не говорив би про якісь суттєві зміни – все-таки я працюю в бюджетній сфері, а тут нашій державі вдалося втриматись на плаву. Звісно, що доначу на ЗСУ, але не публічно і тільки тим волонтерам, яких знаю особисто та яким довіряю.

Сергій Бутко

Фінансова ситуація нормальна завдяки економії (під час війни це психологічно легше); донати на ЗСУ роблю.

Сєргєй Карась

Усе відносно, адже якщо рахувати виключно у гривнях, то фінансове становище не змінилося. Але проблема в тому, що купівельна спроможність впала мало не на половину (бо ціни на основні продукти підвищилися де на 50%, а де на 150). Наприкінці грудня я невдало впав, отже, із зарплати купив ліки, викликав сантехніка (бо труби не витримали), відремонтував взуття, відправив невеличкий донат на ЗСУ (намагаюся це робити щомісяця, але суми, які можу пожертвувати – відверто невеличкі), і ось коштів залишилося – дай Боже, дожити місяць і сплатити за комуналку. А рік тому на ці ж гроші вдавалося спокійно прожити і ще навіть трохи заощадити.

Вадим Балінський

Фінансове становище покращилося, бо я змінив роботу на краще оплачувану. Економити не вдається, бо коти почали більше та різноманітніше їсти. Відмовився від купівлі путівок за кордон. На ЗСУ доначу періодично.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ірина Осташко

Ще статті по темі

Back to top button