Краса та здоров'я

«Алкогольні тенета» по-чернігівськи: медичний аспект

Україну поглинула хвиля отруєнь неякісними алкогольними напоями.

Причому ті майже 20 смертей, що стали наслідком вживання рідини на основі метилового спирту, аж ніяк не стримують любителів міцних напоїв продовжувати купувати їх у сумнівних місцях та ще й за низькою ціною.

Саме ціна, а не якісь особливі смакові якості приваблює залежних від алкоголю громадян. Хоча про який смак може йтися в напої, що зроблений добре якщо хоч би шляхом банального змішування води та медичного спирту, адже найчастіше це рідина, виготовлена зі спирту невідомого походження та неякісної води з-під крану.

На жаль, врятувати життя людині, яка отруїлася метиловим спиртом, практично неможливо, бо цей вид спирту насамперед впливає на нервову систему людини, призводить до судом, а потім через раптову сліпоту та глухоту – до мученицької смерті. Отже, в таких випадках відповідь на запитання «Пити чи не пити?» стає очевидною.

«Дивно, але є один дуже дієвий метод не отруїтися через вживання алкогольних напоїв, — зазначає головний лікар Чернігівського обласного наркологічного диспансеру Петро Седень.

– Не купувати алкоголь і не вживати його взагалі. Зі свого лікувального досвіду знаю: нині в торговельній мережі більш-менш прийнятних до вживання спиртних напоїв лише 20 %. Решта – це здебільшого сурогати.

Був навіть такий випадок, коли людина опинилася на реанімаційному ліжку через вживання коньяку «Хеннесі» за півтори тисячі гривень.

Людей, залежних від спирту, нічого не зупиняє, вони вживають алкоголь навіть тоді, коли знають, що саме ця пляшка, придбана в сільській крамниці, зроблена з інгредієнтів сумнівної якості, нехай навіть із додаванням метилового спирту, адже вони мають таку стадію абстиненції, що згодні випити будь-що».

Таке вже наше життя, що іноді доводиться поставити на стіл пляшку спиртного. Як же обрати якісний напій, аби не змусити потім рідних і близьких працювати на аптеку та сидіти біля вашого лікарняного ліжка? Петро Седень радить:

  • Вживати лише сухе столове вино, причому за ціною не менше 200 гривень. Є велика ймовірність, що таке вино зроблене з якісного винограду без додавання сумнівного спирту.
  • Надавати перевагу імпортним сухим винам виробництва Франції, Італії, Іспанії, причому не зловживати ними, а обмежитися одним-двома келихами.
  • Купувати напої у великих брендових магазинах, ретельно вивчаючи напис на етикетці пляшки, де вказаний виробник та інгредієнти.
  • Потурбуватися про якісну та свіжу закуску.

Зазвичай отруєння вином чи шампанським – не таке страшне, як отруєння горілкою. Тому якщо людина випила горілки і почувається незвично – запаморочення, погіршення зору, блювота, нудота, судоми, якомога швидше викликайте «швидку» – є гарантія, що до реанімації ви потрапите ще живим.

Крім того, медики радять: якщо є стовідсоткова впевненість у тому, що людина отруїлася метиловим спиртом, необхідно якомога швидше дати постраждалому випити 30-50 грамів спирту етилового, або звичайного медичного (тільки якщо ви впевнені, що це саме той спирт) – етанол у такому випадку виступить як антидот до отрути.

А загалом у житті є безліч інших методів покращення настрою – свіже повітря, цікава книга, родина, діти, кохання. Тобто будь-коли і за будь-яких обставин можна обійтися без алкоголю!

Ще статті по темі

Back to top button