Краса та здоров'я

Дієтолог: перегляньте свій раціон

Згідно з прогнозами синоптиків, найближчі 2-3 тижні очікується підвищення температури повітря. А дехто із досвідчених метеорологів зазначає, що початок травня може порадувати нас майже липневою погодою. Погодьтеся, приємно, що літо завітає до нас раніше, ніж зазвичай?

Тож усім нам необхідно подбати не лише про те, як одягатися чи взуватися, а й про те, скільки треба їсти та пити, аби продукти харчування і напої не завадили насолоджуватися сонечком, теплим повітрям, лагідною водичкою у водоймах і взагалі хорошим весняно-літнім настроєм.

«Людям завжди необхідно знати, як правильно харчуватися та дотримуватися водного режиму під час теплої пори року, бо від цього суттєво залежить наше самопочуття, – стверджує головний позаштатний дієтолог Управління охорони здоров’я Чернігівської облдержадміністрації Микола Потатуркін. – Особливу увагу слід приділяти саме тому, скільки рідини ви вживаєте. Якщо більше, ніж треба, ризикуєте отримати набряки кінцівок, якщо менше – існує небезпека згущення крові, а відтак тромбозу. Наприклад, копчена, смажена та солона їжа спричиняє надмірну спрагу та спонукає до неконтрольованого вживання рідини. Тому саме пізньої весни та влітку таких продуктів майже не повинно бути на вашому столі. Краще приділіть особливу увагу вуглеводам, а саме рослинним продуктам – різноманітним салатам, причому можна будь-як комбінувати огірки, помідори, молоденьку цибулю. Ще можна додати шматочки ананаса чи банана – унікальних джерел мікроелементів. Не забувайте і про кисломолочні продукти, з яких ви отримаєте необхідну кількість білка, практично таку ж, як і з м’яса.

Особливо важливо змінити режим харчування. Якщо раніше дієтологи вважали, що основний прийом їжі повинен припадати на обід, то зараз наші канони змінилися. Головне – це сніданок, який слід з`їсти до 10-ї години. Саме на сніданок має припадати 35 % добового харчового раціону. А ось на обід – десь до 25 %, решту відсотків можна розподілити на вечерю та легку закуску після 17-ї години. Це пов’язано з тим, що вдень під час теплої, а влітку спекотливої погоди організм не потребує стільки калорій, спрямовуючи свої сили на підтримку водно-сольового балансу».

До речі, теплі дні – якнайкращий час для того, щоб пришвидшити процес схуднення. І це цілком виправдано, адже навесні та влітку знижується основний обмін речовин, і «зайві» кілограми швидше «залишають» живіт, стегна, сідниці та інші проблемні місця.

«Уже можна починати вживати до 2-х літрів рідини на добу, бо організм збільшує її втрату через потові залози, – продовжує Микола Потатуркін. – Звісно, ця рекомендація тільки для тих, хто не страждає на ниркову недостатність. Найкраще поповнить ваш організм необхідною кількістю рідини столова негазована мінеральна вода. А ще зелений чай без цукру – до п’яти чашок на день, можна каву натуральну мелену також без цукру. Всім варто відмовитися від солодких газованих напоїв. По-перше, вони мають безліч консервантів і барвників (замінник цукру Е-951 – аспартам – отрута для судин і слизової оболонки шлунка та кишківника). По-друге, містять «непідйомний» для організму рівень цукру, від чого можна отримати проблеми з підшлунковою залозою, гастрити та гастродуоденіти.

А ось натуральний квас я рекомендую всім, незалежно від віку та наявності хронічних захворювань, бо цей напій – джерело всіх вітамінів і мікроелементів. Утім, сумніваюся, що нині можна знайти саме натуральний квас, тож краще зробити його самому, рецептів є багато.

І наостанок рекомендація для тих, хто не уявляє свого життя без втамування спраги пивом. Пиво посідає останнє місце за корисністю в цій справі. Навпаки, після пива відбувається різке потовиділення, і спрага збільшується в рази. Це вже не кажучи про те, що надмірне вживання пива може призвести до алкоголізму».

Отже, серйозно ставтеся до того, що ви їсте та п’єте. Перегляньте ваш раціон та зустрічайте теплі дні з хорошим настроєм і здоров’ям!

Ще статті по темі

Back to top button