Краса та здоров'я

Краса чи здоровʼя: 5 причин не заходити до салону краси

Відчиняючи двері салону краси або перукарні, жінки і чоловіки насамперед очікують змін у зовнішності та переживають про якість послуг, але зовсім не думають про безпеку для власного здоров’я, зокрема якщо йдеться, наприклад, про епіляцію, мезотерапію, манікюр і педикюр, пірсинг, татуаж, ботокс.

А дарма, адже салони краси та перукарні є зонами потенційного ризику.

На сьогодні відомо понад 100 патогенних мікроорганізмів, якими можна інфікуватися в закладах індустрії краси. Частими є випадки зараження клієнтів перукарень, косметичних салонів і кабінетів бактерійними, грибковими та паразитарними захворюваннями: мікози та трихомікози, стафілококові інфекції, педикульоз.

Також не можна відкидати можливість зараження ВІЛ під час процедури пірсингу або татуювання, а також інфікування вірусами гепатитів В і С – під час манікюру або педикюру.

Тож не поспішайте сідати в крісло перукаря або майстра манікюру чи лягти на кушетку в косметолога, почекайте та придивіться, як працюють майстри.

Ось п’ять основних чинників, на які ви повинні звернути увагу.

  1. Стан перукарських або косметологічних крісел, манікюрних столиків, стелажів і вітрин, тумбочок або пересувних візків. Бачите сліди пилу, купки відстриженого волосся, плями на дзеркалі або вітрині, бруд на раковинах, сліди фарб на полицях?

Постійне якісне прибирання – це одна з найважливіших умов у роботі будь-якого салону краси чи перукарні, підтримання чистоти в приміщеннях не менш важливе, ніж високий рівень надання послуг. Тому, побачивши бруд, пил і безлад, утримайтесь від обслуговування в такому салоні краси чи косметологічному кабінеті.

  1. Зовнішній вигляд майстра: неохайний одяг, шерстяний светр, зимові чоботи… Звісно, перукарі в спецодягу – зараз велика рідкість, хоча співробітники салону повинні обслуговувати клієнтів тільки у спецодязі. Також незаперечна істина – перед процедурами з кожним новим відвідувачем майстер повинен вимити руки з милом, а його нігті мають бути чистими. Ретельно стежити за своїм виглядом – професійний обов’язок перукарів, косметологів, майстрів манікюру.

Якщо ж майстер нехтує цими простими правилами, є велика ймовірність його халатного ставлення і до виконання своїх обов’язків.

  1. Стерильність інструментів для стрижки, манікюру, татуювання, косметологічних процедур. У салонах і перукарнях є стерилізатори, кожен майстер повинен мати не менше двох комплектів інструментів. Зверніть увагу, як зберігається стерильний інструмент: запакованим у спеціальний папір із датою стерилізації чи викладеним в ультрафіолетовий бокс/камеру, що підтримує стерильність певний час. Якщо на запитання про стерильність інструментів майстри показують ємкість для замочування, то, швидше за все, стерилізація не проводиться.

Якщо ви бачите, що майстер дістає інструмент із шухляди столу або пересувного візка, або якщо інструмент просто лежить розкладений на столі – відмовтеся від обслуговування задля своєї безпеки.

  1. Куди дівається відстрижене волосся з шиї та обличчя клієнтів? Майстер знімає його волосяними щітками або ватними тампонами, що використовуються для наступного клієнта без їх механічного очищення, дезінфекції та стерилізації. І таким чином відстрижене волосся з шиї одного відвідувача потрапляє на шию іншого. Ви впевнені, що в попереднього клієнта не було захворювань шкіри або волосся?

Майте на увазі: видалення відстриженого волосся з шиї та обличчя виконується тільки одноразовими щітками або пензлями.

  1. Вас спитали про можливу алергічну реакцію? Перед проведенням завивки та забарвлення волосся або брів і вій майстер зобов’язаний запитати в клієнта про наявність алергічних реакцій на хімічні препарати, за потреби зробити пробу на чутливість до конкретної фарби або хімічного розчину, таким чином захистивши відвідувача від небажаних наслідків. Якщо ж ви бачите, що майстер не робить цього, то не варто навіть сідати в крісло.

Завжди пам’ятайте одну просту істину: не треба соромитися і не треба боятися ставити запитання, адже за ваше збентеження можете заплатити власним здоров’ям. Будьте уважні, вибираючи салон краси, перукарню або косметологічний салон, не погоджуйтеся на сумнівні послуги!

Лікар Чернігівського міського відділу ДУ «Чернігівський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» Д.А.Романенко

Ще статті по темі

Back to top button